Staking 15 december kostte NMBS 2,3 miljoen euro

Een verlaten Brussel-Zuid op maandag 15 december 2014.
BELGA Een verlaten Brussel-Zuid op maandag 15 december 2014.
De algemene staking van 15 december heeft de NMBS 2,3 miljoen euro aan inkomstenverlies gekost. Dat heeft minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) vandaag gezegd in de kamercommissie Infrastructuur, Verkeer en Overheidsbedrijven. Daar bleek ook dat maar ongeveer een kwart van het spoorpersoneel aan de staking deelnam.

Op een vraag van Inez De Coninck (N-VA) antwoordde Galant dat de NMBS door de nationale staking 1,189 miljoen euro minder inkomsten heeft geregistreerd uit het nationaal reizigersverkeer, 0,463 miljoen euro minder uit het internationaal reizigersverkeer en 0,593 miljoen euro minder uit variabele verkeersgebonden toelagen. Infrastructuurbeheerder Infrabel telde 906.446 euro minder ontvangsten, wat overeenstemt met de heffing die niet kon worden gefactureerd aan de spoorwegoperatoren.

Van de circa 33.000 personeelsleden van de beide spoorbedrijven hebben er 9.224 gestaakt. Bij de NMBS waren het er 6.152 en bij Infrabel 3.072, aldus Galant. Vraagsteller De Coninck berekende dat ongeveer 27 procent van het personeel effectief heeft gestaakt. "Het lijkt ons dan ook dringend tijd om te werken aan een voorstel over de gegarandeerde dienstverlening. Met zo'n groot aantal werkwilligen kan volgens mij ook op stakingsdagen zeker een dienstverlening worden georganiseerd", aldus het N-VA-kamerlid.

Minister van Mobiliteit, Jacqueline galant.
BELGA Minister van Mobiliteit, Jacqueline galant.