Rapport toont aan: alles liep fout op nationale betoging

BELGA
Eén betwistbaar bevel, falend materiaal en veel pech. Dat maakte dat de nationale betoging op 6 november uitdraaide op rellen waarbij 120 agenten gewond raakten, zo blijkt uit een intern evaluatierapport van de politie waarover De Standaard en Het Nieuwsblad berichten.

"De agenten moesten stand houden in een omgeving die veel weghad van een oorlogsgebied", staat er. Het beeld van de agenten in gevechtsuitrusting hitste, volgens het rapport, boze betogers op. De agenten valt niets te verwijten: "Hoewel de politie het doelwit was van uiterst vijandelijk geweld, traden de agenten op met zeer veel koelbloedigheid, moed en zelfopoffering. Het grootste probleem is niet hun attitude, wel hun uitrusting."

De agenten klaagden onder andere dat er niet genoeg druk zat op de waterkanonnen, de watertanks al na minder dan 5 minuten leeg waren, hun pepperspraybussen niet ver genoeg sproeiden en de ronde politieschilden te klein bleken. Het document wordt woensdag besproken op een overlegcomité.

"Slechts één van de rapporten"
Het intern evaluatierapport van de politie is slechts één van de rapporten die morgen binnen het overlegcomité van de politiediensten voor input zullen zorgen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vandaag in een korte reactie gezegd.

PHOTO_NEWS