Drie relschoppers nationale betoging riskeren celstraffen van 1 jaar tot 15 maanden

BELGA
Het Brusselse parket heeft deze namiddag een jaar cel gevorderd tegen twee Antwerpse havenarbeiders die zich tijdens de nationale betoging van 6 november zouden misdragen hebben. Voor een derde havenarbeider toonde het parket zich strenger en eiste het een celstraf van 15 maanden. De vonnissen vallen op 19 maart.

De twee eerste havenarbeiders zouden volgens het parket, net als een reeks van hun collega's die al terechtstonden, de politie bekogeld hebben met stenen. De derde man was nog verder gegaan, aldus het parket. Zo zou hij niet alleen gegooid hebben met de stokken en stenen die voorhanden waren maar met opzet kasseistenen losgewrikt hebben om die naar de agenten te kunnen gooien. Bovendien zou de man ook een politiemotor tegengehouden en omvergeduwd hebben. Die motor werd later door andere relschoppers in brand gestoken. Het Brusselse parket was ook van mening dat de man naar Brussel was afgezakt met de bedoeling rel te schoppen. Hij zou daarom zijn gezicht verborgen gehouden hebben en steeds handschoenen gedragen hebben.

Bij de rellen die de betoging van 6 november ontsierden, raakte een honderdtal agenten gewond, werden elf voertuigen in brand gestoken en 62 andere beschadigd. De Brusselse politie kon al 34 relschoppers identificeren en enkelen van hen werden door de Brusselse correctionele rechtbank al veroordeeld tot werkstraffen van 300 uur.