Bonden zetten tweede provinciale actiedag in

Provinciale actiedag van de vakbonden tegen het regeerakkoord in de haven van Antwerpen
PHOTO_NEWS Provinciale actiedag van de vakbonden tegen het regeerakkoord in de haven van Antwerpen
De zwaartepunten van de tweede provinciale actiedag lijken te gaan liggen in Luik en Oost-Vlaanderen. Volgens de bonden zullen minstens 400 Oost-Vlaamse bedrijven en instellingen platliggen. Ook in West-Vlaanderen en Namen wordt er actiegevoerd. Het is het derde bedrijf in het actieprogramma van de vakbonden tegen wat zij noemen "een asociaal, onevenwichtig en onrechtvaardig regeerakkoord". Dat startte met een nationale betoging op 6 november en een eerste provinciale actiedag op 24 november.

Vooral vanuit Luik en Oost-Vlaanderen klonken er de afgelopen dagen strijdvaardige kreten. De provincie Luik zal stilliggen, zeiden de bonden donderdag tijdens een persconferentie. Ze kondigden een hele reeks stakingsposten aan. Onder meer de luchthaven van Luik zou platliggen.

Het vakbondsfront merkte in Oost-Vlaanderen "een zeer grote bereidheid om het werk stil te leggen". Minstens 400 bedrijven en instellingen zullen platliggen, klonk het enkele dagen geleden. Ze kondigden al aan dat er geen bedrijvigheid zal zijn in het Gentse havengebied. Volvo Cars Gent verwacht dat er niet geproduceerd zal worden, terwijl de productie bij ArcelorMittal in Gent gedeeltelijk zal stilvallen.

In West-Vlaanderen is het nog niet helemaal duidelijk hoe groot de hinder zal zijn in bijvoorbeeld de haven van Zeebrugge.

Openbaar vervoer
Traditioneel zwaar getroffen bij stakingen zijn de openbaarvervoermaatschappijen. De Lijn verwacht verstoringen in Oost- en West-Vlaanderen en op lijnen richting Antwerpen en Vlaams-Brabant. Spoorwegmaatschappij NMBS verwacht dat de provinciale acties zullen leiden tot "forse verstoringen van het nationale en internationale treinverkeer". Hst-maatschappij Thalys riep reizigers al op hun reis uit te stellen. Er zouden maandag ook geen ICE-treinen rijden. Er zouden geen problemen zijn voor de Eurostar- en TGV-treinen.