Betogers nemen het op voor politie nadat anarchisten agenten aanvallen

Photo News
De nationale betoging bracht zo'n 60.000 mensen op de been in het centrum van Brussel. De manifestatie verliep vrij rustig tot er na de middag enkele herrieschoppers de politie uitdaagde. De vakbonden veroordeelden het geweld van de tientallen heethoofden achteraf.

De politie verrichte 23 arrestaties, waarvan 21 administratief en 2 gerechtelijk. Volgens de politie gaat het hoofdzakelijk om jongeren en niet om vakbondsmensen. Na tussenkomst van het waterkanon keerde de rust terug in Brussel en kregen de agenten zelfs een applausjes van de betogers. Er gingen zelfs enkele betogers de agenten een hand geven.

De socialistische vakbond ABVV veroordeelde het geweld snel. "De herrieschoppers maken van al onze betogingen misbruik en brengen niet alleen onze doelstellingen schade toe, maar verwonden vooral ook mensen. Wij hopen dat de gewonden er snel bovenop komen", klonk het in een mededeling. 

Politiecommissaris Pierre Vandersmissen, die de betoging in goede banen moest leiden, kreeg een steen tegen het hoofd en moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

BELGA