Algemeen secretaris ABVV is niet uit op val van federale regering

Marc Goblet, algemeen secretaris van het ABVV.
BELGA Marc Goblet, algemeen secretaris van het ABVV.
Marc Goblet, algemeen secretaris van de socialistische vakbond ABVV, heeft op Bel RTL gezegd dat hij niet uit is op de val van de federale regering. Hij herhaalde wel het dreigement om in januari opnieuw acties te organiseren als de regering en de werkgevers blijven vastzitten in "dezelfde logica van autisme zoals we die vandaag kennen."

Goblet is sinds dit najaar de nieuwe nummer 2 van het ABVV, na voorzitter Rudy De Leeuw. De Luikenaar volgde Anne Demelenne op, jarenlang het gezicht van de socialistische vakbond in Wallonië. Op Bel RTL zei hij vanmorgen dat hij de federale regering absoluut niet wil doen vallen. De regering is "democratisch verkozen". De regering zal "niet noodzakelijk door ons vallen. Het is wel zeer goed mogelijk dat ze valt door interne onenigheid", luidde het.

Goblet liet horen dat de deur van het sociaal overleg op een kier blijft, na een eerste vergadering van de Groep van 10 vorige week en voor een nieuw treffen van de sociale partners woensdag. Hij sluit nieuwe acties intussen niet uit.

"We gaan eerst zoeken naar sporen om het overleg opnieuw leven in te blazen, maar als we moeten vaststellen dat we nog altijd in dezelfde logica van autisme zitten zoals we die nu kennen van de kant van de regering en de werkgevers, zullen we geen ander alternatief hebben dan vanaf januari een nieuw actieplan vast te leggen", aldus de nummer 2 van het ABVV.

Goblet herhaalde dat het gemeenschappelijk vakbondsfront een "relanceplan, kwalitatieve openbare diensten en een rechtvaardigere fiscaliteit die het kapitaal doet bijdragen" eist.

We gaan eerst zoeken naar sporen om het overleg opnieuw leven in te blazen