"Mijn collega werd door mannen aangeraakt en onder haar rok gefotografeerd"

Vrouwenorganisatie Femma roept op om alle feiten van seksuele intimidatie te melden aan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Het is een eerste stap om "genderstereotypen te doorbreken", zo zegt adjunct-algemeendirecteur Riet Ory. Ze reageert daarmee op de verschillende meldingen van seksuele intimidatie en seksistisch geweld die de Franstalige vrouwenorganisatie Vie Féminine binnenkreeg en waarover Bruzz donderdag berichtte.

"Ook wij waren met een grote groep aanwezig om te betogen voor een 30-urige werkweek en tegen flexibilisering van arbeid. Mijn collega en ik stonden op een paal om de betoging te fotograferen en te wachten op de anderen van Femma", zegt Ory. "Wij werden veel aangesproken door mannen. Dat ging van wuiven tot roepen en als we er niet op ingingen: geïrriteerd antwoorden. Mijn collega werd door mannen aangeraakt en onder haar rok gefotografeerd."

Volgens Ory is het belangrijk om een "breed maatschappelijk debat te voeren" rond deze problematiek. "Die gebeurtenissen zijn maar een voorbeeld van het alomtegenwoordige seksisme, subtiel en openlijk", zegt ze. "Of het nu gaat om salonseksisme à la Dominique Strauss-Kahn, het straatseksisme in de Brusselse Anneessenswijk, de seksistische reclame of de nieuwe roze legolijn."

Femma roept dan ook op om klacht neer te leggen bij gevallen van seksuele intimidatie en een beroep te doen op de anti-seksismewet. "Maar met een wet alleen gaan we er niet komen. Het is dan ook belangrijk om de genderstereotypen te doorbreken. Seksuele intimidatie is zo wijdverspreid en zit in kleine en grote acties dat wij het op een bepaalde manier heel gewoon gaan vinden", zegt Ory.

BELGA