Nationaal Crisiscentrum: "Ongehoord dat sommigen deze periode beschouwen als alternatieve vakantie”

"De basisregel is heel eenvoudig: blijf zoveel mogelijk thuis", herhaalt woordvoerder Yves Stevens.
BELGA "De basisregel is heel eenvoudig: blijf zoveel mogelijk thuis", herhaalt woordvoerder Yves Stevens.
"Het is ongehoord om vast te stellen dat door een aantal personen deze periode wordt aanzien als een soort van alternatieve vakantie.” Dat heeft Yves Stevens, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum, gezegd op de dagelijkse persconferentie over het coronavirus in ons land.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"De cijfers tonen op een zeer pijnlijke manier aan dat we volop in een crisissituatie zitten, een periode waarin iedereen zijn verantwoordelijkheid moet opnemen", aldus Stevens. "Het is dan ook ongehoord om vast te stellen dat door een aantal personen deze periode wordt aanzien als een alternatieve vakantie."

Hou de cirkel met wie u deze dagen contact heeft, zo klein mogelijk

Yves Stevens, woordvoerder Nationaal Crisiscentrum

Basisregel

De woordvoerder stelt te begrijpen dat iedereen wil profiteren van de eerste lentezon, "maar het is nu niet het moment om met vrienden te gaan rondhangen in het park of een aperitief te organiseren met uw buren". "De basisregel is heel eenvoudig: blijf zoveel mogelijk thuis.”

Stevens riep iedereen nog op om de sociale contacten tot een minimum te beperken. Op die manier heeft het virus geen kans zich te verspreiden. “Hou de cirkel met wie u deze dagen contact heeft, zo klein mogelijk. Zo vermijden we dat het virus vrij spel krijgt", zei hij.

De woordvoerder herhaalde nog eens dat alle recreatie verboden is. Enkel wandelen, fietsen en lopen is toegestaan als dat kan in de directe omgeving. Het is niet toegestaan om een auto te nemen en zich te verplaatsen naar een park, de zee of de Ardennen.

Dit is de enige manier om de verspreiding van het virus te beperken

Yves Stevens, woordvoerder Nationaal Crisiscentrum

"Lopen, fietsen, wandelen kan met alle gezinsleden die onder één dak wonen of met één vriend of vriendin. Maar hou daarbij rekening met de social distancing en hou een afstand van 1,5 meter", aldus Stevens. Ook thuis zijn er verschillende mogelijkheden om zich bezig te houden, zoals klussen, koken en tuinieren.

"We hebben maar één kans en dat is nu. Dit is de enige manier om de verspreiding van het virus te beperken. We rekenen op u", beklemtoonde hij ook nog.

Lees ook:

“We hebben de snelheid onderschat”: alles wat we nu écht weten (en wat nog niet) over Covid-19 (+)

De dagboeken van vijf West-Vlaamse helden: “Die blik in de ogen van de mensen als je binnenstormt bij een MUG-interventie, dat is doodsangst” (+)
70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Vermeulen

  Ik begrijp niet dat men technisch werklozen een premie geeft. Geef de premie aan de mensen in de zorgsector en aan allen die nu nog aan het werk zijn omdat het niet anders kan. We hebben deze mensen nodig. Maar ja, zoals gewoonlijk is de logica ver te zoeken.

 • Benny de Groot

  Alternatieve vakantie voor diegene die van thuis uit werken zeker? Wij zijn allebei op technisch werkloos gezet en moeten het nu allebei zien te doen met maar 70% van ons brutoloon. De enige steun die de overheid biedt is 202 euro voor 1 maand water/gas/electriciteit? Die trouwens nog steeds niet op onze rekening staat. Dit is geen vakantie hoor. Allesbehalve. We zouden allebei liever terug aan het werk gaan maar we mogen niet. Financiele hoofdpijn krijgt een mens hier van.

 • Christine Laevers

  Ik vind dat de tuincentra open moeten. Iedereen met een tuin zou aardappelen en andere groenten moeten kunnen zetten, ook op het mooi gazon. Ik geloof niet in een gegarandeerde voedselproductie en distributie. Daar vallen momenteel nu ook mensen weg. Zaad kan je nog via internet bestellen, maar plantgoed ?

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Wat verschieten ? Een uitkering krijg je normaal als je geen loon meer krijgt. Zal NOOIT meer zijn dan het loon. Dus zal er niet veel veranderen.

 • Gino Sinnesael

  'Burgerplicht' en 'verantwoordelijkheidszin' zijn voor velen koude begrippen, of een ver-van-mijn-bed-show. Ik zit geblokkeerd in Indonesië, en heb de Belgische ambassade mijn vrijwillige hulp aangeboden indien ik landgenoten kan helpen in een of andere situatie. Als gepensioneerd militair heb ik een beetje ervaring met crisissituaties, en wil mijn steentje bijdragen in deze uitzonderlijke tijden!