Nathan krijgt euthanasie na mislukte geslachtsoperatie

Photo News
Voor het eerst heeft een Vlaming zich laten euthanaseren na een geslachtsoperatie. Onder medische begeleiding van VUB-professor Wim Distelmans nam Nathan Verhelst (44) gisteren om 14 uur afscheid van het leven. Nathan, die 42 jaar lang Nancy heette, zag geen andere uitweg meer. Hij was als jongen geboren in een meisjeslichaam, en is als man gestorven in een lijf dat hij niet wilde. "Hier was sprake van ondraaglijk psychisch lijden."

Nathan werd 44 jaar geleden in Hamme geboren als Nancy, als enige dochter in een gezin met drie jongens. "Ik was het meisje dat niemand wilde", getuigde Nathan, 24 uur voor zijn dood aan onze redactie. "Terwijl mijn broers opgehemeld werden, kreeg ik een berghok boven de garage als slaapkamer. 'Was je maar een jongen geweest, klaagde mijn moeder'. Ik werd getolereerd, meer niet."

Nathan ontdekte - al dan niet onder druk van zijn familie - als tiener dat hij zich beter voelde als man. "Ik scheerde me druk, droeg liefst ruige jeans en werd verliefd op vrouwen." Maar zijn echte droom was een geslachtsoperatie. Die kwam er in drie fasen: een hormonenkuur in 2009, wat later een borstamputatie en tot slot een vervangpenis in 2012. Maar geen van beide operaties verliepen naar wens.

LEES HET VOLLEDIGE INTERVIEW VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE