Nathan (18) vermoordde burgemeester uit wraak voor zelfdoding vader: "Hij wilde alleen minuut stilte voor papa"

RV
De jongeman die maandagavond zijn burgemeester doodstak op het kerkhof van Moeskroen, heeft gehandeld uit wraak. De 18-jarige Nathan hield Alfred Gadenne (71) rechtstreeks verantwoordelijk voor de zelfdoding van zijn vader, in februari 2015. Met een cuttermesje in z'n broekzak wachtte Nathan Duponcheel de burgemeester op aan het graf van zijn vader.

Nathan, middelste zoon uit een gezin met drie tienerkinderen, hield Alfred Gadenne verantwoordelijk voor de zelfmoord van zijn vader. Die verloor eind 2014, begin 2015 zijn job op het stadhuis van Moeskroen. Het deed Olivier Duponcheel - die ook vrijwilliger was bij de brandweer - in een depressie belanden. Op Valentijnsdag 2015 vond de toen 16-jarige Nathan zijn 49-jarige vader dood in de garage. Hij had zich verhangen.

Minuut stilte
Buren vertellen hoe zwaar weduwe Tania en haar zonen het sindsdien hadden. "Waarschijnlijk was het niet eens de burgemeester die het ontslag van Olivier geëist had, maar hij had het wél ondertekend. Als de naam 'Alfred Gadenne' viel, leek het alsof iemand Tania in het hart stak", zeggen kennissen. "Het zat haar en bij uitbreiding de kinderen ook heel hoog dat er op het stadhuis geen minuut stilte gehouden werd voor de overleden ex-werknemer."

De laatste tijd leek het nochtans de goede kant uit te gaan met het gezin. De jongens voetbalden weer buiten, de weduwe kon opnieuw lachen. Maar zoon Nathan zon blijkbaar op wraak. Waarna hij maandagavond met een cuttermes naar het kerkhof van deelgemeente Luingne wandelde, op amper 200 meter van de ouderlijke woning.

Zit je zelf met vragen over zelfdoding? De zelfmoordlijn kan je in België telefonisch bereiken op 1813, of via chat of mail op de website zelfmoordlijn1813.be

Waarom hield de jonge moordenaar de burgemeester verantwoordelijk voor de dood van zijn vader? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis.

RV46 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Didier Dossche

  Ben zelf tien jaar geleden ontslagen geweest en had een zware impact op mijn gezin. Depressies, financiële problemen. Mijn kinderen waren nogheel jong en hadden het ook moeilijk en praten daar nu soms nog over die periode. Blijkbaar vind men het normaal iemand te ontslaan en er niet verder bij na te denken aan de verdere gevolgen. Het kan levens breken. Ik begrijp wat er door die jongen gegaan is. Al kom je er geen stap mee verder.

 • zina riffia

  Geen woorden voor. Spijt komt altijd te laat. Mijn medeleven voor de nabestaanden van de burgemeester. En hopelijk krijgt de dader een gepaste straf alsook hulp om het verlies van zijn vader te verwerken.

 • Dirk Verschueren

  Heel erg. Maar waarom extra straffen omdat bij burgemeester ??? Er zijn er veel echt goeie maar ook anderen - niettegenstaande hun gezicht in openbaar. Ik spreek uit ondervinding. Geen goedpraten van de moord natuurlijk maar evenmin reden tot extra straf. Kunnen enkel medelijden hebben met wijlen vader, de burgemeester, de dader en diens moeder en broers. Dat is enige dat hier echt op zijn plaats is.

 • mieke jansens

  ik heb nooit gemengde gevoelens bij moord

 • c m

  Niemand hier weet hoe het voelt als je eigen vader of moeder zich zelf iets aandoet Ik wel en was ook op wraak uit maar heb een een groot zelf discipline me zelf opgelegd , dus al die eikels en onwetende mensen hier mond ( bakkes toe ) !!!! Het is niet juist wat hij deed zowiezo niet maar ik begrijp hem !!