Namaak kost Belgische bedrijven jaarlijks 2 miljard euro

Archieffoto.
BELGA Archieffoto.
Belgische bedrijven verliezen jaarlijks twee miljard euro aan verkoop door namaak. Dat blijkt uit berekeningen van het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO), schrijft Le Soir woensdag. De twee miljard euro is omgerekend 6,8 procent van de verkoop, of 183 euro per inwoner. Er zouden jaarlijks 8.169 jobs door verloren gaan.

Het EUIPO becijferde de prijs van namaak in Europa en analyseerde daarvoor dertien kwetsbare sectoren. De sectoren die het zwaarst getroffen zijn, zijn farma (879 miljoen), kledij (596 miljoen) en cosmetica (240 miljoen). Voor de Europese economie is er sprake van een direct jaarlijks verlies van 7,5 procent van de verkoop.

Namaak heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid. Fabrikanten produceren minder gezien het aandeel van hun verkopen door namaakproducten, en hebben daarom minder werknemers in dienst. Het Europese onderzoek spreekt van 435.000 jobs die verloren gaan door de namaakverkoop. 
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Denys

  Ouders moeten alert zijn dat hun kinderen geen valse zaken kopen. Ja, ok, maar alle nep in mijn huis komt van de brol die ze op de kermissen krijgen. Alles in die kramen is fake speelgoed. Alles van Pokemon daar is vals. Alles van bepaalde merken is vals. Iedereen weet het, maar niemand doet er iets aan. Zo blijft het altijd prijs!

 • Peter Gijselaar

  Zoveel mogelijk in het buitenland kopen dat is wat ik doe.

 • ingrid grieten

  Farma, kledij en cosmetica zijn wel de drie branches waar de grootste winsten worden gemaakt. Dus "nep" is in dit geval niet slechter maar wel veel goedkoper.

 • Marc Van Loo

  Neen dit kost de bedrijven geen 2 miljard..Diegenen die namaak kopen, die kopen hoogstwaarschijnlijk het echte spul toch niet wegens te duur..En ja je kan zeggen dat ze dan met de stock blijven zitten..maak dan minder stock hé.

 • Gino Denil

  Als een merk zijn product in dezelfde fabriek van dezelfde productielijn koopt. Vervoert naar een Europees land. Er daar een Europees labeltje op plakt of in laat naaien met made in.... Om het dan vervolgens aan een 10-voud van de prijs te verkopen. Dan is dan ook een vorm van namaak. Na - gemaakt in Italy of Germany... Maar tegen dergelijke vorm van namaak wordt niet opgetreden.