Nam afgevoerde jongere tijdens Aalst Carnaval drugs gemaakt van poetsproduct?

Mozkito
Vier jongeren zijn zondagnacht in het ziekenhuis beland onder invloed van drugs. Op de Grote Markt van Aalst vonden passanten een 17-jarige carnavalist tussen de foorattracties. De tiener had geen hartslag meer en werd gereanimeerd. Vermoedelijk nam hij drugs die kan gemaakt worden van een poetsproduct. Ook drie andere feestvierders moesten afgevoerd.

De eerste carnavalsnacht in Aalst liep dan toch niet over rozen. In totaal belandden 32 feestvierders op de spoeddienst. Vier jongeren werden onder invloed van drugs afgevoerd, één van hen in kritieke toestand. Op de Grote Markt vonden drie voorbijgangers de 17-jarige levenloos terug tussen twee foorkramen. De jongeman had geen hartslag of ademhaling meer. "We dachten dat hij al overleden was", klinkt het bij één van de mensen die hem aangetroffen. "We hebben hem meteen gereanimeerd en de hulpdiensten gebeld." Een MUG-team en ambulance waren snel ter plaatse om de reanimatie over te nemen. De jongen, die al bij de politie bekend was voor heroïnegebruik, overleefde de overdosis, maar werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Ondertussen is hij aan de beterhand. De drie andere jongeren raakten geïntoxiceerd op het Vredeplein, waar volop gefeest wordt.

rv

Goedkoper

Volgens bronnen waren alle vier de slachtoffers onder invloed van vloeibare xtc. Al kan burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) dat niet bevestigen. Vloeibare xtc is een bijzonder gevaarlijke drug die eigenlijk niets met de traditionele xtc te maken heeft. "Vloeibare xtc daarentegen wordt gemaakt met GBL, een reinigingsproduct dat onder meer voor het poetsen van autovelgen gebruikt wordt", zegt toxicoloog Jan Tytgat. "Dealers kopen het massaal in en gebruiken het om er drugs van te maken. Steeds meer tieners wagen zich eraan - zelfs op 100-dagenfeesten duikt het op. Het is immers makkelijk te krijgen en goedkoper dan lsd en heroïne."

Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!