Nabestaanden slachtoffers Bende van Nijvel willen dat Nederlandse cold case-expert onderzoek overdoet

De Nederlandse cold case-expert en professor Peter van Koppen is door de nabestaanden van de slachtoffers van de Bende gevraagd het onderzoek naar de Bende van Nijvel over te doen.
BELGA De Nederlandse cold case-expert en professor Peter van Koppen is door de nabestaanden van de slachtoffers van de Bende gevraagd het onderzoek naar de Bende van Nijvel over te doen.
De speurders in het onderzoek naar de Bende van Nijvel hebben gisteren, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met nabestaanden en slachtoffers, geen concrete nieuwe elementen aangereikt. Nochtans liepen al 450 bruikbare tips binnen sinds de identificatie van Chris B. als De Reus.

"In totaal ontvingen we na het nieuws van B. 600 tips, waarvan er 450 bruikbaar zijn", aldus procureur-generaal Ignacio de la Serna. Hij had het over een piste rond verscheidene oud-rijkswachters. "Sommigen van hen leven nog, anderen niet." Een antwoord op de vraag of hij doelde op het Brusselse BOB-duo Mahdani Bouhouche en Robert Beijer - vrienden van B., volgens diens broer - kwam er niet. "Er zijn ook nog andere namen. We proberen nu de volledige omgeving van B. te screenen, maar voorlopig zijn er geen nieuwe, concrete elementen. Er zijn nog tal van 'zones' rond deze figuur die we moeten uitpluizen, maar dat kost tijd. Zeker met de hoeveelheid tips die we de laatste weken te verwerken kregen."

Hulp uit Nederland?

Het gebrek aan echte vooruitgang was een teleurstelling voor tal van nabestaanden. "Ze hebben vooral verteld wat al die jaren tot niets geleid heeft", zeggen Ingrid Mulder, zus van een vrouw die omkwam bij de raid op de Delhaize in Aalst, en David Van de Steen, die er zijn ouders en zus verloor. Van de Steen blijft evenwel hoopvol. "Ook al werd ik vandaag niets wijzer, ik moet blijven geloven - hoe traag het ook nu weer lijkt te gaan."

Diederik Palsterman, wiens vader omkwam in Aalst, kreeg van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) te horen dat er buitenlandse hulp ingezet kan worden. "Volgens de minister is er geld voor experts en onderzoeksrechter Martine Michel staat ervoor open om eventueel de Nederlandse cold case-specialist Peter van Koppen in te schakelen." Daarvoor zal eerstdaags een aanvraag ingediend worden, zegt Palstermans advocaat Johan Heymans. "Als Michel onze motivatie aanvaardt, kunnen Van Koppen en zijn team met een frisse blik én vrij van elk instituut zoals de rijkswacht bestuderen wie de aanslagen gepland en uitgevoerd kan hebben. Over een tweetal weken hopen we groen licht te krijgen." 
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pedro Gonzalez

  Zou Van Koppen nu zelf geloven dat hij dat kan oplossen? Een prachtige job voor een paar jaren, dat wel.

 • Dimitri Struyf

  Etienne, daar zit niemand meer dat daar vroeger zit, en deze kerel is expert in het uitpluizen van zo'n dingen. En als Nederlander staat hij nog veel verder af van deze materie dan elk ander hier. Laat die man zijn werk maar eens doen.

 • jos hurkmans

  Hier zie je hoe het vertrouwen in de belgische justitie en politiek is 0,0000000000

 • Etienne De Bondt

  Wij hebben geen Hollander nodig in het bende dossier, het dossier moet terug naar Aalst komen meer nog het had daar NOOIT mogen weggaan. Een onderzoek naar diegene welke het dossier daar weggehaald hebben zou aangeraden zijn.

 • gustaaf guldentops

  droomt er niet van,dat potje zal gedekt blijven,er zitten teveel grote smeerlappen bij,dit is de grootste verspilling aller tijd en geld,ze houden de mensen voor de gek.