Naar welk nummer moet je bellen als je stormschade hebt?

De kans op stormschade is de komende dagen groot.
Borgerhoff De kans op stormschade is de komende dagen groot.
De weersvoorspellingen voor zondag en maandag beloven windstoten tot 130 km/u en lokaal zelfs meer. De kans op stormschade is groot. Maar wie moet je bellen als je schade hebt? Woordvoerder Thomas Biebauw van Binnenlandse Zaken legt het uit aan HLN.

“Als je dringende hulp nodig hebt, kan je bellen naar de nummers 112 voor brandweer of ziekenwagen of 101 voor de politie”, zegt Biebauw. “Maar bel alleen naar 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een potentieel levensbedreigende situatie bevindt. Als je toch belt naar 112 belt voor een niet-dringende brandweerinterventie, zal de operator je niet verder helpen maar vragen om naar het nummer 1722 te bellen.”

Het noodnummer 1722 moet je bellen als je de brandweer nodig hebt voor hulp bij wateroverlast en/of stormschade. “Het nummer wordt geactiveerd op basis van de KMI-voorspellingen”, zegt Biebauw. “Meestal enkele uren voor de storm zich aandient.” Die activatie wordt aangekondigd via de media. In het geval van Ciara werd het nummer zaterdagavond geactiveerd. 

“Als je 1722 belt, vragen we je om geduld te oefenen”, melden de hulpdiensten. “Haak niet in want daardoor kom je opnieuw achteraan de wachtrij terecht. Tijdens noodweer loopt het aantal telefoontjes zeer snel hoog. De brandweer doet al het mogelijk om je zo snel mogelijk te helpen maar kan niet altijd overal tegelijk zijn. Dus als je al gebeld hebt naar 1722, bel dan niet terug om te vragen wanneer de brandweer komt.” 

Heb je beperkte schade? “Bel dan niet meteen de hulpdiensten”, aldus nog Thomas Biebauw. “Zij zullen het ongetwijfeld al druk genoeg hebben. Als er gewoon een boom omgewaaid is in je tuin, of schade is aan een glazen koepel of terrasoverkapping, regel je het best zelf.” Neem in dat geval voldoende foto’s die je later aan je verzekering kan voorleggen, en contacteer een vakman.

Naast 112 en 1722 kan je ook terecht op het e-loket van je plaatselijke brandweerzone. De meeste korpsen bieden die mogelijkheid aan op hun website. Daar vul je het formulier in en kan de brandweer meteen inschatten hoe dringend een eventuele interventie is. Extra interessant is dat je melding automatisch voor de hulpdiensten te zien is en je geen last hebt van bezette of overbelaste telefoonlijnen. 

Tot slot kan je ook via de website stormschade.vlaanderen online brandweerhulp aanvragen of een professionele dienstverlener, zoals een dakwerker, boomzager of opruimingsfirma, contacteren. De online aanvraag komt eveneens meteen bij de meldkamer van de brandweer terecht, dus moeten mensen niet meer wachten tot een operator van het nummer 1722 hen te woord staat. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kate Van hecke

  Alvast bedankt aan aan brandweer zone Centrum voor de Zeer top interventie en manier van werken, professionalisme ten top!

 • Chris Van Praet

  Danku voor het overzicht!

 • Karel Vanormelingen

  Ik zal maandag indien schade mene makelaar wel bellen gelukkig kabel tv dan kan de antenne niet wegwaaien voor rest natuur houd ge toch niet tegen ps groene Taliban heeft niks met opwarming en andere leugens te maken zoals de rest er ook niks mee te zien heeft

 • Anke Schrijvers

  1722 is betalend.

 • pascale kokken

  @Patrick... ik heb het effe gegoogeld en het nr 1722 is een betalend nummer. Maar hoeveel de prijs bedraagt vind ik nergens terug