Naar de universiteit in coronatijd: soms online, misschien een tracing-app

Shutterstock
De Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) heeft een reeks basisregels vastgelegd voor de organisatie van het komende academiejaar in functie van de coronapandemie. De universiteiten gaan voor een hybride aanpak, met een combinatie van onderwijs op de campus en online. Opmerkelijk is dat ook het gebruik van tracing-apps onderzocht wordt voor gebruik binnen de studentenpopulatie.

Hoe het komende academiejaar precies georganiseerd wordt, kan nog steeds verschillen van universiteit tot universiteit. Maar met het interuniversitaire kader hebben de universiteiten basisregels waartoe ze zich engageren. Doel is om onderwijsactiviteiten en het campusleven toch weer enigszins normaal te maken. Tegelijk blijven basisprincipes van fysieke afstand en hygiëne vooropstaan. 

Zo komen de universiteiten dus tot een hybride aanpak, volgens het principe: 'Op de campus als het kan, online omdat het kan'. Onderwijs op de campus wordt heropgestart, maar concentraties van grote aantallen studenten in auditoria en lokalen zullen vermeden worden door een deel van de onderwijsactiviteiten online te laten verlopen. Het online aanbod richt zich in eerste instantie op onderwijsactiviteiten die zich hiertoe lenen ('omdat het kan').

Geen vaste bovengrens

Een vaste bovengrens voor het aantal studenten die gezamenlijk les volgen in één auditorium komt er niet. Wel zullen de regels gevolgd worden zoals tijdens de examens: minstens anderhalve meter afstand blijft dus een garantie. Het aantal studenten zal onder meer afhangen van de omvang van het auditorium. Als anderhalve meter niet kan gegarandeerd worden -bijvoorbeeld door vast meubilair- worden extra hygiënemaatregelen genomen.

De universiteiten onderzoeken daarnaast ook of tracing-apps gebruikt kunnen worden binnen de studentenpopulatie. “De techniek staat momenteel nog niet op punt, maar ze kan wel ondersteunend werken”, klinkt het. “Het spreekt voor zich dat hierbij alle geldende regelgeving met betrekking tot privacy en GDPR strikt nageleefd zal worden."

Minder switchen van bubbels

Studenten zullen ook de raad krijgen om minder frequent dan voorheen tussen sociale bubbels te verhuizen. Het huren van studentenkamers kan opnieuw zoals voorheen, al zullen er nog strikte regels volgen voor huurders en verhuurders in verband met de veiligheidsvoorschriften.

De uitgangspunten zullen nog verder verfijnd worden, zegt de VLIR in de persmededeling. De rectoren van de Vlaamse universiteiten overleggen alvast volgende week nog met de experts van de GEES (de groep van experts die belast is met de exitstrategie; nvdr) om het kader voor volgend academiejaar verder af te toetsen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.