Naakte fietsers eisen meer veiligheid in Brussel

EPA
Een 150-tal naakte fietsers trekken vannamiddag door Brussel voor de 11de editie van Cyclonudista. Met hun actie willen de fietsers de aandacht trekken op de kwetsbare positie van fietsers in het stadsverkeer en politieke actie vragen om fietsen in de stad veiliger en aantrekkelijker te maken. Tegelijkertijd staan ze voor een minder vervuilende en minder consumerende levensstijl.

"De manier waarop we vandaag consumeren en goederen verbruiken, aan een vreselijk ritme, is onhoudbaar", zegt Jerôme Nature van Cyclonudista. "We maken onze leefomgeving kapot en vernielen onze planeet. Het stadsverkeer, waarin de auto centraal staat, is daar een voorbeeld van. Wij willen naar een zachtere mobiliteit, met meer aandacht voor het welzijn van de mensen."

Naakt = kwetsbaar
Meer verplaatsingen in de stad met de fiets zijn daarvoor het beste middel. "Dat zorgt voor minder vervuiling en minder lawaai maar dan moeten die verplaatsingen met de fiets wel mogelijk zijn. Vandaag fietsen we naakt, net om de kwetsbare positie van de fietsers duidelijk te maken. Wij zijn niet beschermd door een carrosserie van staal. Onze politici en beleidsverantwoordelijken moeten dringend meer aandacht hebben voor de fietsers en de nodige aanpassingen doen aan de verkeersinfrastructuur. Meer en veiliger fietspaden. Ook aan het openbaar vervoer is nog veel werk, dat zou bijvoorbeeld gratis moeten zijn."

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA