Na zoveelste plofkraak: geldautomaten binnen in banken worden 's nachts afgesloten

Er werd gebruik gemaakt van explosieven om de geldautomaat open te breken.
Copyright : Geert De Rycke Er werd gebruik gemaakt van explosieven om de geldautomaat open te breken.
Bankkantoren waar binnen geldautomaten staan, worden 's nachts afgesloten. Dat zegt Karel Van Eetvelt van Febelfin aan VTM NIEUWS. Er komt ook verhoogde waakzaamheid van de politie. De banksector neemt de maatregel naar aanleiding van de vijfde plofkraak in amper een aantal weken tijd. 

De lokettenzalen van de vier grootbanken, KBC, ING, Belfius, BNP Paribas Fortis en ook bpost, zullen vanaf 23 uur de deuren sluiten. Dat hebben de banksector, Binnenlandse Zaken, politie en justitie afgesproken tijdens een overleg naar aanleiding van de nieuwe plofkraak afgelopen nacht in een ING-kantoor in het Waals-Brabantse Seneffe. Het was al de vijfde plofkraak in enkele weken tijd. Daarom vond er nieuw overleg plaats. 

Aanbeveling

Tijdens de vergadering werd geopperd om de lokettenzalen te sluiten vanaf 23 uur, bevestigt Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin, de sectororganisatie van de banken. "De vier grootbanken en bpost bank hebben aangegeven dat ze dat sowieso doen. Wij gaan nu een communicatie uitsturen naar de andere banken met de aanbeveling om de deuren te sluiten vanaf 23 uur."

Een heel aantal banken sluit nu reeds 's nachts de deuren van de ruimte waarin de bankautomaten zich bevinden. Die nachtelijke sluiting wordt nu dus algemeen aanbevolen. "De meeste banken hebben die beslissing al genomen om vanaf een bepaald uur 's avonds, hun kantoren of de plaats in hun kantoor waar die automaten staan, af te sluiten. Ik heb begrepen van een aantal anderen dat ze dat ook gaan doen vanaf vandaag", vertelde Van Eetvelt aan VTM NIEUWS.

Patrouilles

Volgens Marchand (Febelfin) was het een goed overleg tussen de verschillende diensten. Zo werd ook afgesproken om onderling sneller informatie uit te wisselen. En er was eerder al een oproep tot verhoogde waakzaamheid bij bankkantoren tijdens politiepatrouilles. "We hebben nu afgesproken die oproep naar de politie te herhalen en te versterken."
105 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Verstrepen

  De prijs van het gas is anders ook niet mals, komen die arme dieven er wel uit met dat dure gas. Of het is een andere manier van geld afhalen, iets moderns.

 • Vermeiren Frans

  Zet er een waakvlam in.

 • Gino Denil

  Doen zoals de restaurants. Terug wat service voor de klant van de bank. Een e-mail en de koerier brengt je gevraagde geld aan huis.

 • frank joos

  En dan ook maar de helft betalen voor rekening zeker. Toch al geen bediening meer in banken. Geld storten, Afhalen niet meer mogelijk na afsluiten zaak.weer meer overvallen bij particulieren. Toch niet moeilijk om automaten binnen te beveiligen. Sluit gasmelder aan op rookbommen en alarm. Gas gededecteerd is rookbommen ( zoals bij juwelier ) afgaan. Binnen de 5 seconden geen zicht meer , dus geen buit. En weer service voor eerlijke klanten.

 • Jan Mulders

  We zijn ver gekomen...