Na zes weken al tussentijdse examens voor studenten UGent

photo_news
Studenten politieke en sociale wetenschappen aan de UGent zullen vanaf dit academiejaar moeten blokken in november. Na zes weken les zullen ze namelijk al verplichte examens hebben. Daarmee wil de universiteit de studenten sneller achter de studieboeken krijgen. 

Op maandag 4 november staat alvast de ‘tussentijdse toets’ sociologie en communicatiewetenschappen gepland. De andere vakken volgen in de weken erna. 

De toetsen zullen bestaan uit 15 meerkeuzevragen en tellen mee voor 4 van de 20 studiepunten. De overige 16 punten blijven bewaard voor de examenperiode in januari. Wie niet opdaagt, begint dus in januari al met een achterstand aan de ‘gewone’ examens.

Het systeem met verplichte tussentijdse examens is nieuw voor een menswetenschappelijke richting. Met de  maatregel wil de universiteit de slaagcijfers opkrikken. Het aantal studenten dat in het eerste jaar zijn volledige programma afwerkt, schommelt aan de Vlaamse universiteiten maar rond de 33 procent.

“Schokeffect”

Professor Carl Devos, een van de ontwerpers van het nieuwe systeem, wil zo een “schokeffect” teweegbrengen. “We doen het niet graag, maar het is pure noodzaak. Het eerste semester gaat ontzettend snel. Veel nieuwe studenten laten zich verrassen en schieten te laat in actie”, zegt Devos.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ben Strubbe

  Te belachelijk voor woorden. Het wordt de modale student nog makkelijker gemaakt. Men zou beter de meeneembaarheid van vakken naar volgende jaren afschaffen; wie niet geslaagd is voor alle vakken kan niet aan een hoger jaar beginnen. Ondertussen zit mijn dochter al 4 jaar aan de universiteit en staat het nu al vast dat zij nog twee jaar nodig zal hebben om achterstallige examens af te leggen. Wat is een masterdiploma vandaag de dag nog waard.

 • Danny Bael

  Meerkeuzevragen op dit niveau ???? Dit is niveau secundair onderwijs hoor. Op niveau hogeschool/univ word je verondersteld te analyseren, te redeneren en conclusies te maken. Gokvragen aan univ....compleet vd pot gerukt, dat moet een grap zijn hoop ik !

 • Jennifer Pollentier

  Even om te reageren op de reactie van meneer Van Helder: Meerkeuzevragen zouden het niveau naar beneden halen volgens u? Meerkeuzevragen aan de universiteit zijn lang niet te vergelijken met die in het secundair. Aan de universiteit wordt er gebruik gemaakt van een systeem genaamd ‘hogere cesuur’ waardoor je 65% van de vragen correct moet hebben om een 10/20 te hebben, en bovendien zijn de meerkeuzevragen aan de unief heel complex opgestelde vragen en zijn deze moeilijker.

 • Kenny Van Bladel

  Misschien kunnen ze na iedere les een korte overhoring doen ?

 • Tommy Vereecke

  Heel goed...gedaan met die brass partijen na de les uren.