Na wolvin, ook lynx en coyote op weg naar Vlaanderen

AFP
Vlaanderen heeft sinds kort opnieuw kennisgemaakt met de wilde wolf. In het wolvenplan in opmaak wordt naast de lynx ook de goudjakhals, een Europese coyote, gemeld. Zij zijn op weg naar Vlaanderen. Dat meldt Landschap vzw vandaag.

De vermelding van de lynx in het wolvenplan is voor de natuurvereniging helemaal terecht. "Nu al komen lynxen voor in de Duitse Eifel en al 25 jaar zijn er vermeende waarnemingen in de Ardennen, maar nog nooit kon één daarvan bevestigd worden. De lynx wordt niet voor niets 'het spook van het bos' genoemd."

Een andere comebacksoort is de coyote, met name de goudjakhals. Deze middelgrote hondachtige leeft nu nog meer naar het zuidoosten maar is aan een natuurlijke areaaluitbreiding bezig in delen van Europa, al dan niet geholpen door de klimaatwijziging. Er zijn al goudjakhalzen waargenomen in Nederland en Frankrijk. Op 19 februari 2016 werd op de Veluwe de eerste goudjakhals in Nederland aangetoond. In het Franse Chablais werd in de herfst van 2017 twee keer een goudjakhals geregistreerd. "Deze waarnemingen zijn bevestigd door de universiteit van Grenoble", aldus Jan Loos van Landschap vzw.

Wolvenplan

Een geruststelling voor Vlaams minister Joke Schauvliege: de goudjakhals is in essentie een mini-wolf. "Om een deugdelijk Plan Goudjakhals te maken, hoef je in wolvenplan overal 'wolf' te vervangen door 'goudjakhals'. Dit keer kunnen we dus goed op tijd een plan klaar hebben. Volgens onze inschatting wordt dit plan pas heel acuut over een jaar of tien."

Het meldpunt wolven is ook het meldpunt voor waarnemingen voor lynx en goudjakhals. Vrijdag 16 maart om 19.30 uur starten Landschap en Welkomwolf.be in Sint-Niklaas een Ronde van Vlaanderen, een reeks van 17 info-avonden. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Annelies Vandenbroeck

    Alle hop, nog een paar op de 'kill' list. Laat die dieren in godsnaam gerust en dat het mensDOM zijn voorzorgen neemt. Met wat goede wil kan elk levend wezen samenleven.

  • Karel Van Beeck

    Prachtige dieren!

  • Maxime Delacour

    De domme Vlaamse boeren houden hun geweer al klaar.