Na verzet tegen Roundup: ook ongunstige studies zijn voortaan in te kijken, zegt Europees Parlement

Illustratiefoto: onkruidverdelger Roundup.
REUTERS Illustratiefoto: onkruidverdelger Roundup.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) moet voortaan alle studies publiceren die ze gebruikt om de veiligheidsrisico's van stoffen te beoordelen. Die aanscherping van de Europese voedselwetgeving is vandaag met ruime meerderheid goedgekeurd in het Europees Parlement. 

De nieuwe regels roepen een gemeenschappelijke Europese databank met bestelde studies in het leven. Dat moet bedrijven ontraden om minder gunstige studies achter te houden wanneer ze een aanvraag tot toelating van hun product indienen. Derde partijen zullen de ingediende studies immers kunnen beoordelen en nagaan of er ander relevante studies of onderzoeksgegevens bestaan. 

"Dit is een grote stap voorwaarts en komt vooral het vertrouwen in de voedselveiligheid ten goede", reageert Bart Staes (Groen) tevreden. De verordening verplicht de aanvragers om alle relevante informatie met betrekking tot de veiligheidsbeoordeling mee te geven bij de aanvraag. Bepaalde informatie, bijvoorbeeld over het productieproces, mag wel vertrouwelijk blijven. 

Glyfosaat

De nieuwe regels zijn een reactie op het Europese burgerinitiatief rond glyfosaat, de onkruidverdelger waarvan de Europese vergunning eind 2017 met vijf jaar werd verlengd. Het goedje is vooral bekend van bestrijdingsmiddel Roundup.

Meer dan één miljoen burgers spraken toen hun ongerustheid uit over de transparantie van de wetenschappelijke studies en risicoanalyses die gebruikt worden bij de goedkeuring van pesticiden.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pat Debal

  Het Europees parlement weet zelf niet wat erin zit en wat ge ermee kunt doen dat zijn dan hooggeschoolden met een groter stukje wC papieren in hun handen

 • anna vandenberg

  Heel de hypocrisie in de toelatingen van pesticiden, insecticiden en herbiciden is dat produkten waarvan bewezen dat onschadelijk zijn voor het milieu geen erkening krijgen omdat de producent die niet aanvraagt voor bepaalde toepassingen. Hoe meer lobyisten er ingezet worden, hoe meer kans dat het toegelaten wordt. Iedereen weet dat Roundup schadelijk is maar ik ken veel particulieren die een voorraad voor 10 jaar hebben, hetzelfde met vroegere giftige E605.

 • guido vermeyen

  Het enige "gunstige" aan roundup is dat het onkruid verdelgd...al de rest is ongunstig.

 • Christine Laevers

  Heeft Round-up (Bayer-Monsanto) geen 5 jaar verlenging gekregen voor professionelen in de E.U. ? De tendensen veranderen nu snel en even een mouw er aan passen om die komende vijf jaar uit te zitten ? Terwijl ze 15 jaar achterop hinkelen.