Na tragisch ongeval met Nederlandse bolderkar in Oss: trainingen en honderdtal Belgische exemplaren preventief teruggeroepen

In de Stint kunnen tot tien kleuters tegelijk van en naar de opvang worden vervoerd.
Sven Ponsaerts In de Stint kunnen tot tien kleuters tegelijk van en naar de opvang worden vervoerd.
De fabrikant van de stint, die vorige week betrokken was bij het ongeval op het spoor in Oss, laat alle voertuigen die in gebruik zijn controleren. In België worden er een tachtig- tot honderdtal karretjes teruggeroepen. In Nederland gaat het over zo'n 3.500 stints. Het bedrijf doet dat in afwachting van onderzoek naar het ongeluk.

In een boodschap aan de afnemers van de stints, laat de woordvoerder van het bedrijf weten vanaf vandaag alle karren te controleren. “In afwachting van de uitslag van het onderzoek, controleren we alle stints op alle veiligheidspunten en vervangen we preventief onderdelen." De elektrische bolderkarren worden voornamelijk gecontroleerd op eventuele technische mankementen. In België rijden er volgens de producent tachtig tot honderd van zulke karretjes rond. 

Vervoer voor kleine kinderen
Aangezien de grote karren vooral gebruikt worden om kleine kinderen mee te vervoeren, heeft het bedrijf ook een mail naar al zijn klanten gestuurd met daarin een checklist waarmee de afnemers, vooral kinderdagverblijven, de stints voorlopig zelf kunnen nakijken op verschillende punten.

Na het ongeval besloten verschillende kinderopvangorganisaties alvast om voorlopig geen gebruik meer te maken van de stints om hun kinderen te vervoeren. Ze willen eerst zeker weten of het ongeluk niet is veroorzaakt door een technische storing in het elektrisch aangedreven voertuig.

Mogelijke oorzaak

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in Nederland onderzoekt of de elektromagnetische stralingen van de spoorweg de oorzaak kunnen zijn van het tragisch ongeluk. Daarbij zouden de stralen de elektrische aansturing van de bolderkar hebben verhinderd waardoor die niet meer tijdig kon oversteken. Het resultaat van het onderzoek zal waarschijnlijk nog enkele dagen op zich laten wachten. 

Extra trainingen

De fabrikant van de stint gaat daarbij ook extra rijtrainingen organiseren: "We zullen binnenkort aan de organisaties vragen of zij medewerkers hebben die intern stint rijtrainingen kunnen verzorgen." Verder blijft het bedrijf zelf trainingen geven op Nederlandse opvanglocaties.

Voorlopig geen nieuwe stints

Het bedrijf laat op zijn website weten dat er voorlopig geen nieuwe stints worden geleverd. Alle aandacht gaat naar de controles en bovendien zijn de medewerkers erg aangeslagen.
32 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • William Bonny

  Te dom voor woorden om zoiets de openbare weg op te laten rijden.K'heb zo den indruk dat veel van de hedendaagse bewindvoerders hun hersenen zijn aangetast door overdreven drank&drugsgebruik in hun jonge jaren. Want wie zoiets toelaat kan niet normaal zijn, dat bestaat niet.

 • Filiep Lapeire

  Terugroepactie preventief vervangen? In afwachting van het onderzoek. Waren ze misschien al op de hoogte dat er problemen waren met het karretje?

 • LUC VAN DER VEKEN

  Op de deze foto is duidelijk te zien dat deze karren NIET in het straatbeeld thuishoren. Dit is een rijweg met een fietspad langs 1 zijde. Wat moet een fietser doen die in de tegenovergestelde richting komt? Op de rijweg gaan rijden? Die handel onmiddellijk verbieden. Die bestuurster die lacht wel maar indien ze er ongeval mee heeft met een wagen die 50km p/uur rijdt, wie gaat er dan nog lachen? En dan zitten die kinderen daar nog onbeschermd in en zelfs nog geen fietshelm op!

 • dol de peeze

  Ze kon niet remmen. Dan zijn die waarschijnlijk elektrisch? Als het dit is kan men dan de remmen niet simpel weg manueel maken of gewoon beide als de ene niet werkt dat je de andere nog hebt. Kan mij best inbeelden dat die elektrisch zijn voor zo'n groot toestel.

 • Johan Vercarre

  Die ondingen moeten uit het verkeer. Doe eens normaal zeg.