Na stopzetten 'Samen' kiest Jinnih Beels voor sp.a: "Hartverscheurende keuze"

Jinnih Beels, tot gisteren de nummer twee op de kiezerslijst van 'Samen'. Op een persconferentie vanavond lichtte ze haar keuze voor sp.a toe. Ook John Crombez en Tom Meeuws waren erbij.
Photonews Jinnih Beels, tot gisteren de nummer twee op de kiezerslijst van 'Samen'. Op een persconferentie vanavond lichtte ze haar keuze voor sp.a toe. Ook John Crombez en Tom Meeuws waren erbij.
'Samen' bestaat niet meer in Antwerpen en dus moeten de onafhankelijken op de lijst op zoek naar andere (politieke) oorden. Jinnih Beels, die de tweede plek bekleedde op de stadslijst, kiest nu voor sp.a. Dat heeft ze deze avond gezegd. En die keuze was niet gemakkelijk.

Nadat gisteren de stekker uit het groen-linkse kartel 'Samen' getrokken werd, was het afwachten wat onafhankelijken, onder wie Jinnih Beels, zouden doen. Vaststond dat - indien ze wilden opkomen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen - ze kleur zouden moeten bekennen: sp.a of Groen. Die keuze heeft Beels deze vanavond alvast gemaakt. Het 'witte konijn' bij 'Samen', waar ze op een tweede plek prijkte, kiest nu voor sp.a Antwerpen.

Nochtans zag ook Wouter Van Besien (Groen) haar graag komen. Dat verklaarde hij gisteren nog door te zeggen dat hij "veel respect heeft" voor Jinnih en dat hij erop vertrouwde dat ze "de goede keuze" zou maken. Ook sp.a had laten weten Beels graag in haar rangen te willen sluiten, "want Tom Meeuws zal niet noodzakelijk lijsttrekker zijn". Sp.a trok dus uiteindelijk aan het langste eind. 

"Ik heb heel veel sms'en, telefoontjes en berichtjes gekregen omdat iedereen zat te wachten wat ik zou doen", lichtte Beels deze avond op een persconferentie toe. Ze geeft toe dat het een heel erg moeilijke keuze was, "een hartverscheurende" zelfs. "Ik heb ontzettend hard geloofd in 'Samen'. Het is me dan ook zwaar gevallen dat dit verhaal is gestopt. Ik geef toe: ik ben kwaad geweest op Wouter (Van Besien, red.) en Tom (Meeuws, sp.a). Maar we moeten vooruit." 

Ik heb ontzettend hard geloofd in 'Samen'. Het is me zwaar gevallen dat dit verhaal is gestopt. Ik ben kwaad geweest op Wouter en Tom

Jinnih Beels

Beels zegt ook dat ze er geen moment aan gedacht heeft om te stoppen, maar dat ze de keuze wel heel snel heeft moeten maken, "te snel". Ze hoopt dat andere onafhankelijken van ex-'Samen' langer de tijd krijgen. Vanaf morgen moet het dan volle force vooruit, zegt ze ook. "We moeten denken aan de toekomst van de Antwerpenaren. We kunnen geen weken rouwen. We moeten doorgaan." 

Op de vraag waarom ze niet voor Groen koos, antwoordde ze: "Ik heb de laatste maanden heel wat fijne mensen bij Groen leren kennen, maar als ik dan toch moest kiezen, vind ik dat sp.a iets meer belang hecht aan de domeinen die ik belangrijk vind. Kijk maar naar veiligheid."

Lijsttrekker?

Gisteren had Beels, ook het vroegere gezicht van de cel Diversiteit bij de Antwerpse politie, nog aangekondigd alles op een rijtje te willen zetten. Zo nam ze niet het woord tijdens de persconferentie, maar liet dat over aan kopstukken Van Besien (Groen) en Meeuws (sp.a). Vanavond nam ze dus een beslissing. Het is voorlopig nog niet bekend welke plek Beels op de lijst zal innemen. Over het lijsttrekkerschap werd niet gerept.

Tom Meeuws
Photonews Tom Meeuws

"Met lood in de schoenen"

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws, die mee aan de basis lag van het einde van de lijst "Samen" met Groen, heeft "met lood in de schoenen" Jinnih Beels opnieuw gevraagd om zich te engageren voor Antwerpen, en specifiek met sp.a. Meeuws en nationaal partijvoorzitter John Crombez, die deze avond ook naar Antwerpen was afgezakt om de aankondiging van Beels bij te wonen, lieten meteen weten dat het de bedoeling is om nog meer onafhankelijken op de Antwerpse sp.a-lijst te zetten.

"Samen" zou naast Beels nog tal van andere onafhankelijke kandidaten tellen, die nog moesten worden voorgesteld. "We hebben contact met hen, maar gaan niet snel-snel vragen of ze nu op onze lijst willen staan", zegt Meeuws. "We laten hen in de eerste plaats rustig nadenken. De goesting om aan politiek te doen, blijft bij die mensen in ieder geval groot."

Volgens Crombez zal er echter geen strijd ontstaan tussen Groen en sp.a om de kandidaten binnen te halen. "Daarvoor is het respect tussen de twee partijen te groot", denkt hij. "Ik kan de beslissing van Groen alleen maar jammer vinden en er zal tijd nodig zijn om alles te laten helen. Maar als wegen uit elkaar gaan, kunnen ze ook weer kruisen."

BELGA376 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Julien COURS

  Hoe doe je dat, onafhankelijk zijn en je aansluiten bij de Spa? Op de onpare dagen sos en op de pare onafhankelijk? Schyzofrene situatie lijkt me.

 • Yolanda Aleven

  Ik zal als Antwerpenaar zeker niet stemmen voor mevrouw Beels en haar partij. "Onafhankelijke" ? Gelooft zij dat nu echt zelf ? Neen, natuurlijk niet. Zij weet ook wel beter.

 • eric debanne

  Nog zo'n pruts politieker en postje beloofd Geen een die deugd bij die partijen !

 • Mark vancoillie

  Kunnen we het nu over inhoud hebben, wat staat er haar programma ( als onderdeel van wat Samen zou voorgebracht hebben, en /of als blijvende thema's nu ze bij Sp.a als 'onafhankelijke' getekend heeft)? En heel specifiek : a.) Veiligheid / b.) illegaliteit en aanpak lokaal (preventief of repressief--ontradend) c.) geslaagde integratie (en heel specifiek voor allochtone meisjes en vrouwen. Eerstdaags graag. Vancoillie Marc voor de Chinese gemeenschap

 • Joris Vanbever

  De laatste reddingsboei voor SPa. Ze heeft haar kleur en haar verleden mee. Of ze haar agressiviteit zal kunnen bedwingen in de komende kiesstrijd is maar de vraag en ook of ze antwoorden heeft op de klassieke dilemma's van links: hoofddoek of vrouwenrechten, onverdoofd slachten of dierenrechten etc. etc.