Na overleg met Tommelein (Open Vld): Groen sluit geen deuren in Oostende

Wouter De Vriendt (Groen) en Bart Tommelein (Open Vld).
Belga Wouter De Vriendt (Groen) en Bart Tommelein (Open Vld).
Open Vld en Groen hebben vanochtend rond de tafel gezeten om een coalitie te vormen in Oostende. Een constructief gesprek, klonk het na afloop. Bart Tommelein (Open Vld) zal nu een tekst met bekommernissen opstellen en volgende week een nieuw gesprek voeren met Groen.

“We hadden een goed gesprek met Groen en ik heb nog altijd het vertrouwen dat er een vernieuwingscoalitie kan gevormd worden”, opent Tommelein. Hij gaat nu alle bekommernissen in een tekst gieten, voorleggen aan de partners van de ‘ménage à trois’ - CD&V en N-VA - en volgende week terugkoppelen naar Groen. “Bedoeling is om die bekommernissen weg te werken”, aldus Tommelein.

De Open Vld-lijsttrekker blijft erbij dat paars-groen voor hem geen optie is. Ondertussen doet ook N-VA de deur dicht voor een coalitie tussen de drie partners en de Stadslijst van Johan Vande Lanotte.

Tommelein blijft er ook bij dat hij enkel geïnteresseerd is in de sjerp als dat in een vernieuwingscoalitie is. 
De medewerking van N-VA en CD&V heeft Tommelein al op zak, maar dat volstaat niet voor een meerderheid. Ook Groen is nodig, maar voor kopman Wouter De Vriendt ligt een samenwerking met N-VA moeilijk.

Groen-kopman Wouter De Vriendt sluit echter geen deuren en wil gerust het tweede gesprek aangaan. “We zijn beleefde mensen, dus we willen zeker spreken. Echter, we moeten nu ook het initiatief van John Crombez (sp.a, red.) afwachten. Wij hebben Bart Tommelein niet kunnen overtuigen, misschien kan John Crombez dat wel”, aldus De Vriendt. “We blijven ‘volle bak’ gaan voor een paars-groene coalitie.”

De Vriendt benadrukt ook dat er niet wordt gewacht op de uitkomst in Antwerpen of Gent. “Dit is puur lokaal. We moeten gaan voor het beste voor de Oostendenaar, en de coalitie die Tommelein ambieert, is niet de beste voor Oostende.”
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Simonne Dedeken

  Groen denkt met zijn beperkt aantal zetels, te willen dirigent spelen, als ik Bart was, liet ik ze gewoon 6 jaar oppositie voeren, dan zijn ze, zoals het spreekwoord zegt; 'de beste stuurlui staan aan wal' politici. Wouter De Vriend is precies een omhooggevallen minister in heel het verhaal.

 • vangeel guido

  Ik snap niet dat ze nog op den tom gestemd hebben zijn ze zo blij met hun verlies van 200 € per jaar.

 • Marc GALLE

  De groene zijn zoals de tomaten ze worden vanzelf rood

 • Eric Van den Bergh

  Groen/rood is nooit een optie.

 • Henri Hendrickx

  Veel problemen zouden opgelost zijn in dit zogezegde democratische land indien VB mee mocht regeren