Na oproep Elio Di Rupo: CD&V laat N-VA niet los voor federale regering

CD&V-fractieleider in de Kamer Servais Verherstraeten blijft hameren op de nood aan een regering met een meerderheid in beide landsdelen, lees: met N-VA.
Photo News CD&V-fractieleider in de Kamer Servais Verherstraeten blijft hameren op de nood aan een regering met een meerderheid in beide landsdelen, lees: met N-VA.
CD&V-fractieleider in de Kamer Servais Verherstraeten blijft hameren op de nood aan een regering met een meerderheid in beide landsdelen, lees: met N-VA. De oproep van Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) richting CD&V, om N-VA los te laten, valt voorlopig dus op een koude steen. 

Waals minister-president Elio Di Rupo schoot gisteren opnieuw met scherp op N-VA. De Vlaams-nationalisten "doen helemaal geen toegevingen" in de regeringsonderhandelingen, en doen er alles aan om de zaak te blokkeren en te vertragen, zei hij bij de RTBF.

Di Rupo riep de CD&V op om de N-VA los te laten in de onderhandelingen, en te "kiezen tussen het land bijeenhouden of verscheuren".

Elio Di Rupo riep de CD&V op om de N-VA los te laten in de onderhandelingen, en te "kiezen tussen het land bijeenhouden of verscheuren".
BELGA Elio Di Rupo riep de CD&V op om de N-VA los te laten in de onderhandelingen, en te "kiezen tussen het land bijeenhouden of verscheuren".

Sereniteit

CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten is niet onder de indruk. "Elio Di Rupo kent de CD&V zeer goed, en weet dat wij tegen de splitsing van het land zijn. Wij zijn voor een sterk Vlaanderen, maar ook voor een sterk België, en staatshervormingen moeten er zijn om de mensen een zo efficiënt mogelijk beleid te geven", klonk het in De Ochtend op Radio 1. 

Verherstraeten benadrukte ook de nood aan sereniteit in de onderhandelingen. "Als we gaan blijven reageren op commentaren van anderen over mekaar, dan geraken we er nooit uit. We zouden beter met elkaar praten en naar oplossingen zoeken.”

Stabiele meerderheid in beide landsdelen

De christendemocraten blijven hameren op de nood aan een stabiele meerderheid in beide landsdelen, benadrukte Verherstraeten. 

"Als er één ding duidelijk is, dan is het dat de lijn van CD&V al acht maanden dezelfde is: er is een zo groot mogelijk draagvlak nodig in het noorden en zuiden van het land, en dat is het gemakkelijkst door de twee grootste formaties (PS en N-VA, red.) samen te brengen. Ik ben blij dat de informateurs, waar soms te denigrerend wordt over gedaan, erin geslaagd zijn een nota te maken met accentverschuivingen en de PS en N-VA blijkbaar aan tafel hebben gekregen.”

Informateur Bart De Wever?

Voor informateur Bart De Wever, een piste die afgelopen weekend hier en daar circuleerde, is het op dit moment nog te vroeg, vindt Verherstraeten. 

"Maar ik heb de voorbije acht maanden geleerd dat wat vandaag waarschijnlijk is, morgen onmogelijk blijkt, en omgekeerd. Laten we nu verder gaan met de contacten, met elkaar praten en naar oplossingen zoeken. Daar willen wij constructief aan meewerken.”

Voor informateur Bart De Wever, een piste die afgelopen weekend hier en daar circuleerde, is het op dit moment nog te vroeg, vindt Verherstraeten.
Photo News Voor informateur Bart De Wever, een piste die afgelopen weekend hier en daar circuleerde, is het op dit moment nog te vroeg, vindt Verherstraeten.95 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johnny Deketel

  Eerlijk gezegd: van CD&V verwachtte ik dat zij als eerste de Vlamingen zouden verraden. Niet dus! Het vertrek van Beke en Peeters heeft deze partij dus effectief goed gedaan! Er is dus nog hoop op een verenigd Vlaanderen Als tenminste ook bij de VLD Rutten en Somers aan de deur gezet worden.

 • Jan Boden

  De PS wil alleen een regering vormen waarin de Vlamingen in de minderheid zijn, zodat zij het beleid kunnen bepalen. Het is niet aan de CD&V om de PS hier de hand te reiken. Trouwens, welke toegevingen doet de PS tijdens de besprekingen met de N-VA ? Tot nog toe mochten we er geen enkele noteren.

 • andre callens

  Open uw ogen PS wil enkel herziening financieringswet , geld in Wallonie is weer op , een geluk dat NVA volgens Dirupo niets ? wil toegeven.Hier draait alles om centen .

 • Peter Hegge

  Grappig om te zien hoe een Vlaamse partij opdroogt , verschrompelt en klaar is voor voor het museum. In dat Vlaanderen worden we wakker. Wie denkt dat de Vlaming rijker zal worden bij een splitsing zit er naast. Neoliberaal is gebaat bij uitbuiting, kijk naar de realisaties.

 • Marcel Willems

  vanaeken jokke Ik heb de cijfers van 2007 tot 2016En de schuld stond dan op 86,9 %met een intrest last van 4 %Isdan verhoogd tot 99% in 2010.De bankencrisis heeft als gevolg dat er in 2013 een 105% schuld was met intrest last van 3,6%Van 2014tot 2016 verhoogt tot 106,7%met vanaf 2015 o% intrestlast tot nu op zelfde peil .Dus kijk welke in de regringen zaten in de verschillende periodes .Geef dan een correcte mening