Na ophef in de VS: Limburgse gemeente wil straatnaam van collaborateur weg

Cyriel Verschaeve en de Cyriel Verschaevestraat in Lanaken.
rv Cyriel Verschaeve en de Cyriel Verschaevestraat in Lanaken.
Moeten we ook in ons land controversiële symbolen, zoals standbeelden of straatnamen, weghalen of wijzigen? Die vraag klinkt na de ophef in de Verenigde Staten ook bij ons steeds luider. Marino Keulen, burgemeester van Lanaken, is in ieder geval van plan om de Cyriel Verschaevestraat in zijn gemeente van naam te veranderen.

Cyriel Verschaeve was een Vlaams-nationalistische priester die na de Tweede Wereldoorlog ter dood veroordeeld werd voor collaboratie met de Duitse bezetter en zijn verantwoordelijkheid in het werven van Oostfrontsoldaten. Hij steunde het naziregime en wordt in extreemrechtse kringen nog steeds vereerd. In Vlaanderen zijn er op enkele plaatsen straten naar Verschaeve genoemd, zoals in Lanaken. Daar wil burgemeester Marino Keulen (Open Vld) vanaf, zo zegt hij aan VRT.

"Verschaeve heeft de zwartste pagina uit de Tweede Wereldoorlog mee geschreven", zegt Keulen. "Hij stond aan de kant van de SS en heeft veel mensen in de problemen gebracht. De straatnaam zelf dateert uit de jaren '70, maar eigenlijk is die keuze onbegrijpelijk. Dit kan niet meer anno 2017."

Marino Keulen (Open Vld), burgemeester van Lanaken.
belga Marino Keulen (Open Vld), burgemeester van Lanaken.

Tegenargument

Keulen wil dus werk maken van een nieuwe straatnaam. "Voor de bewoners brengt dit praktische ongemakken en aanpassingen mee, zoals een adreswijziging en dergelijke. Maar we moéten dit doen. Een straatnaam is een eer. Het kan niet dat Lanaken met Verschaeve geassocieerd wordt."

"In Lanaken leeft het niet, maar ik ga de bewoners wel duidelijk maken waar hun straatnaam eigenlijk voor staat", aldus nog Keulen. "Na een gesprek met de bewoners kan ik de nodige stappen zetten. Maar het zal wel wat tijd in beslag nemen, ik schat een tijdspanne van twee jaar." 

En wat met het argument dat dergelijke straatnamen geen eerbetoon zijn, maar wel een herinnering en een bewustwording aan een geschiedenis die we niet mogen vergeten, zoals de Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) over de Veldmaarschalk Fochstraat in zijn stad zei? "Er is nog een verschil tussen de Fochstraat of de Cyriel Verschaevestraat. Voor wie de geschiedenis kent, is er geen verschoning mogelijk. Dat moeten we ook aan de bewoners uitleggen."

(Lees verder onder de poll)

Vindt u dat straatnamen zoals de Cyriel Verschaevestraat gewijzigd moeten worden?

Nog Cyriel Verschaevestraten in Vlaanderen

In Breendonk, een deelgemeente van Puurs, is eveneens een Cyriel Verschaevestraat gelegen. Net als in Marke (Kortrijk), Zoersel en Kapalle-op-den-Bos. Zeker in Breendonk, met het Fort van Breendonk, van waaruit tijdens de Tweede Wereldoorlog deportaties plaatsvonden, ligt de kwestie gevoelig en zorgde ze in het verleden al voor commotie.

Begin dit jaar organiseerde het gemeentebestuur een minireferendum bij de inwoners van de straat. In een officiële enquête koos een ruime meerderheid van de bewoners voor het behoud van de straatnaam, mogelijks omwille van praktische redenen.