Na noodkreet van huisartsen over gebrek aan bescherming tegen coronavirus: verdachte gevallen meteen naar ziekenhuis

Stef Smits uit Beringen is een van de huisartsen die de alarmbel luidden.
VTM Nieuws Stef Smits uit Beringen is een van de huisartsen die de alarmbel luidden.
Er komt een voorlopige oplossing voor het gebrek aan effectief beschermingsmateriaal tegen het coronavirus waarover veel huisartsen zich zorgen maken. In afwachting van de levering van nieuw materiaal via een Europese groepsaankoop, wordt bekeken hoe de mondmaskers, brillen, schorten en handschoenen die nog aanwezig zijn in ons land op een zo optimaal mogelijke manier bij de huisartsen terecht kunnen komen. Zolang huisartsen er niet over beschikken, mogen ze verdachte gevallen naar het ziekenhuis doorverwijzen.

Dat staat in een mail die huisartsenkoepel Domus Medica vrijdagmiddag rondstuurde naar alle aangesloten huisartsen. Het is het resultaat van een eerste overleg dat Domus Medica donderdagavond had met de crisiscel van de FOD Volksgezondheid.

Telefoons

Domus Medica kreeg de afgelopen tijd heel wat telefoons van bezorgde huisartsen. Die hebben in de eerste lijn direct contact met zieke patiënten. Ze willen meer informatie over het virus en willen zich ook degelijk kunnen beschermen tegen een mogelijke besmetting met corona.


Zeker dat laatste is een probleem, want er is onvoldoende beschermingsmateriaal. “Het meeste materiaal wordt in China geproduceerd en niet meer geëxporteerd maar gebruikt voor lokale problemen”, klinkt het. “Er is bevestigd dat de overheid zal deelnemen aan een Europese tender voor de aankoop van mondmaskers.”

In afwachting zijn al voorlopige maatregelen van kracht. Zo wordt bekeken hoe de mondmaskers, brillen, schorten en handschoenen die nog aanwezig zijn in ons land op een zo optimaal mogelijke manier bij de huisartsen terecht kunnen komen. “Zolang er geen adequaat beschermingsmateriaal voor de huisartsen beschikbaar is, is de afspraak om verdachte gevallen waarop corona getest moet worden, naar een ziekenhuisdienst door te verwijzen en dat steeds volgens de richtlijnen zoals aangegeven door Sciensano en na contactname met de Dienst Infectieziektebestrijding”, klinkt het.

De huisartsenkoepel heeft ook een speciaal team samengesteld dat de ontwikkelingen rond het coronavirus nauwgezet zal opvolgen. Het team zal online de meest up-to-date informatie over de ziekte verschaffen aan huisartsen en hun vragen doorspelen aan de FOD Volksgezondheid.

Domus Medica vraagt ook aan de huisartsen om verdachte patiënten een code te geven, om de epidemie achteraf te kunnen analyseren.

Volgende week zou een nieuw overleg gepland staan tussen Domus Medica en de crisiscel van de FOD Volksgezondheid.

LEES OOK: Huisartsen trekken aan de alarmbel, zelfs zij geraken niet aan mondmaskers

LEES OOK: 24 vragen over corona beantwoord: lopen zwangere vrouwen meer risico? Kan het virus nog gevaarlijker worden en mag ik straks nog op vakantie?

LEES OOK: Zo voelt het om het coronavirus op te lopen: “Hoesten alsof ik doodging”
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lea Van Heybeeck

  Onvoorstelbaar dat zelfs een dokter als minister het zo chaotisch kan laten verlopen. Als je zegt dat alles klaar is, maar dat zelfs het nodige materiaal er zelfs niet is voor het medische personeel dat als eerste patiënten moeten opvangen. Dit getuigt toch van puur amateurisme!

 • Albert De Vries

  En wanneer gaan de beschermende pakken met geschikte mondmaskers en gelaatsbescherming aan het Belgisch medisch personeel voor gebruik gegeven worden ? Want, gezien het risico op besmetting ook in ziekenhuizen,... (zie artsen en verpleging in China en nu ook al in Italië, Spanje,...) gekend is, worden het anders "superverspreiders die het protocol niet gevolgd hebben"... plus indien werknemers, arbeidsongeval of beroepsziekte. Een ezel...

 • Gino Sinnesael

  De overdreven angst van sommige mensen is wel goed voor bepaalde sectoren. Wellicht scoort de verkoop van handgels en zepen nu hoge toppen. De ene zijn dood, is de andere zijn brood...

 • Lilianne Van Neylen

  Alle landen testen hun inwoners die terugkomen van besmette vakantiegebieden. Maar onze minister is slimmer dan de rest van de wereld. Ze vindt het niet nodig!! Ronduit misdadig en van bij de eerste besmetting is aftreden het enige juiste!

 • Pascale Simmonds

  Als risico patiënt heb ik gelukkig in het begin van de epidemie in China, al aan extra levensnoodzakelijke medicatie , mondmaskers en ontsmettingsgel gedacht en aangekocht. Niet uit paniek, gewoon omdat ik weet dat je alleen zeker kan zijn van wat jezelf als maatregel neemt ...