Na meer dan 20 jaar in federale regering: Reynders draagt bevoegdheden over aan Geens en Goffin

BELGA
Uittredend minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders (MR) heeft zopas de macht overgedragen aan zijn opvolgers Koen Geens (CD&V) en Philippe Goffin (MR). Daarmee komt voor kersvers Eurocommissaris Reynders een einde aan meer dan twintig jaar onafgebroken aanwezigheid in de federale regering.

Reynders was in de regering van Charles Michel bevoegd voor Buitenlandse Zaken en Europese Zaken. Later kreeg hij er ook Defensie bij, nadat N-VA-minister Sander Loones eind vorig jaar samen met zijn partijgenoten uit de regering stapte. 

Reynders is een veteraan in de Belgische politiek. In 1992 werd hij voor het eerst verkozen als parlementslid, zeven jaar later werd hij minister. Dat bleef hij onafgebroken tot nu. Vanaf morgen gaat Reynders aan de slag als Europees Commissaris voor Justitie. 

CD&V-vicepremier en minister van Justitie Koen Geens neemt er de portefeuille Europese Zaken bij. MR-Kamerlid Philippe Goffin wordt minister van Defensie en Buitenlandse Zaken. De kleinere bevoegdheden van Reynders - de federale culturele instellingen en Beliris - gaan naar premier Sophie Wilmès (MR). David Clarinval, die Wilmès verving op Begroting, wordt vicepremier voor MR. 

De machtsoverdracht vond deze namiddag plaats op de kabinetten van Defensie en Buitenlandse Zaken.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Jacobs

  voila ne slimme die snel maakt dat hij onder de voeten weg is uit zijn corrupte belgie,wordt gewaar dat er een hoop boel aan het aankomen is ,het juiste moment om zen boeltje te pakken en jobke veiligstellen,Jaaaaaaaaaa en geens en wa nog die kunnen nu rustig zitten teren en doen zoalls voorheen ,hun excuus ligt al klaar ,HET WAS VAN VOOR MIJN TIJD MIJNHEER,daarmee is dan alles gezegd.

 • Nadine Abe

  Van plaatsen verwisselen om toch maar een goed postje te kunnen houden . Profiteurs .

 • Chris Daeleman

  Wel als ik dit bewust volg ben ik ziek, het is alleen zakken vullen. Mensen in fabriek, bureau zijn zonder chauffeur ea, die meer uren, echt werken zonder luxe diner, meer stress die minder verdienen veel minder dan spreken we nog niet over opstapvergoeding.

 • Renee Gaillard

  Tof. In plaats van 11.000€ per maand zal hij nu 20.000€ opstrijken. Ik moest 272€ aan belastingen opleggen van mijn pensioen.