Na lang aandringen: parlementsleden mogen conventie Tihange inkijken

BELGA
De conventie met betrekking tot de levensduurverlenging van Tihange 1 wordt ter inzage voorgelegd aan de federale parlementsleden. Dat laat minister van Energie Marie Christine Marghem vandaag weten. Kristof Calvo (Groen), die op een openbaarmaking had aangedrongen, neemt geen genoegen met de inzage en herhaalt dat hij de conventie deze week zelf publiek wil maken.

Afgelopen week herhaalde Marghem dat ze de conventie niet kon vrijgeven zonder toestemming van Electrabel en EDF, die de centrale uitbaten. De groene Kamerleden Kristof Calvo (Groen) en Jean-Marc Nollet (Ecolo) drongen er in de plenaire zitting andermaal op aan om de documenten alsnog openbaar te maken.

De minister heeft nu, na aandringen, het akkoord van de producent gekregen voor een inzage. De conventie, die op 12 maart werd ondertekend door de toenmalige regering, wordt aan de parlementairen voorgelegd in een 'data room'. Dat betekent dat ze het document kunnen inkijken, maar geen kopieën mogen nemen.

Dit antwoord verzoent het legitieme respect voor de confidentialiteit - een vraag van de ondertekende partijen - en het al even legitieme respect voor de democratische controle van de engagementen van de Belgische staat, stelt Marghem.

BELGA

"Zelf openbaar maken"

Calvo is niet onder de indruk. "De parlementsleden van de vorige legislatuur hebben de conventie al eens kunnen inkijken. Een inzage, waarbij niet eens notities mogen worden genomen, is eigenlijk gewoon een voortzetting van de geheimhouding."

"Wij zullen morgen opnieuw vragen de conventie openbaar te maken en, indien hier niet op wordt ingegaan, doen we het dinsdag zelf."

Kurt Deketelaere, voorzitter van de Vlaamse energiewaakhond VREG, noemt de data room op Twitter "hilarisch en illegaal".

Kristof Calvo.
BELGA Kristof Calvo.

"Wij zullen morgen opnieuw vragen de conventie openbaar te maken en, indien hier niet op wordt ingegaan, doen we het dinsdag zelf."

Kristof Calvo