Na hetze in Borgerhout: bodycams voor politie komen er, maar er zijn beperkingen

In een verhitte situatie kunnen de agenten gebruikmaken van een bodycam, alleen nadat de persoon of personen in kwestie verwittigd zijn dat er gefilmd zal worden.
Photo News In een verhitte situatie kunnen de agenten gebruikmaken van een bodycam, alleen nadat de persoon of personen in kwestie verwittigd zijn dat er gefilmd zal worden.
Na het welles-nietesspelletje over de politie-interventie in Borgerhout, wil Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat agenten zo snel mogelijk bodycams krijgen. Die kregen voor de zomer al groen licht van de regering, maar moeten nu nog langs het parlement. Eind dit jaar - of begin volgend jaar - zou de camerawet van kracht kunnen gaan.

Wat is er precies gebeurd vrijdagavond in Borgerhout? Daar is discussie over. Agenten van de fietsbrigade zouden klappen hebben gekregen van omstanders. Maar daarna doken er beelden op van een buurtbewoonster, die dat zouden tegenspreken. "Kijk, politiegeweld", roept iemand in het filmpje.

De Wever trekt in ieder geval resoluut de kaart van de agenten. "Dit is een kaakslag voor hen. Zij zijn deel van het fietsteam, dat zijn geen zware jongens. Ze worden aangevallen, lopen kneuzingen op... Die zijn zwaar onder de indruk en worden nu leugenaars genoemd. Dat is echt nefast." Volgens de burgemeester is er dan ook maar één oplossing. "Wij willen zo snel mogelijk bodycams", zei hij gisteren in 'VTM Nieuws'.

De woordvoerder van minister Jambon bevestigt maandagochtend dat een wetsontwerp in die zin nog voor de zomer binnen de ministerraad is goedgekeurd. Daarin staat dat agenten gebruik mogen maken van bodycams, al zijn er wel beperkingen. Zo is het niet de bedoeling dat agenten altijd en overal kunnen filmen. In een verhitte situatie kunnen ze er wel gebruik van maken, nadat de persoon of personen in kwestie verwittigd zijn dat er gefilmd zal worden, klinkt het. Na de interventie moeten de bodycams dan weer uit. (lees door onder de foto)

De Antwerpse N-VA hield gisteren haar ledendag, met een pannenkoekenslag en volksspelen. De aftrap van het verkiezingsjaar, zo beloofde de affiche. Burgemeester Bart De Wever gaf uitleg.
Photo News De Antwerpse N-VA hield gisteren haar ledendag, met een pannenkoekenslag en volksspelen. De aftrap van het verkiezingsjaar, zo beloofde de affiche. Burgemeester Bart De Wever gaf uitleg.

Dit is een kaakslag voor de agenten. Die zijn zwaar onder de indruk en worden nu leugenaars genoemd. Dat is echt nefast

Burgemeester De Wever

Didactisch materiaal

Het onderdeel van de nieuwe camerawet ligt momenteel nog op tafel bij de Raad van State. Als het daar zonder kleerscheuren uitkomt, moet het nog door het parlement worden geloodst. De invoering in de praktijk lijkt dus nog niet voor meteen.

Criminoloog Brice De Ruyver is alvast voorstander van het gebruik van de cameraatjes. "Als er discussies ontstaan, is het goed dat er bewijsmateriaal is en dat het niet gewoon woord tegen woord is. Het is een instrument waar je discussies mee kunt uitsluiten", zei hij vanmorgen in 'De Ochtend' op Radio 1. Bovendien kan het beeldmateriaal volgens de UGent-professor nuttig didactisch materiaal opleveren voor politiescholen.

Een signaal

In afwachting van de bodycams beroept De Wever zich dus op de buurtbewoners. Hij vroeg hen om "een signaal" en hoopte dat ze de daders zouden verklikken. Maar hij kreeg een heel ander signaal: een vreedzame mars van een 150-tal mensen tegen "de polariserende taal van de burgemeester".

Burgemeester De Wever had gehoopt op "een signaal" van de bewoners in Borgerhout, maar kreeg een protestmars.
Photo News Burgemeester De Wever had gehoopt op "een signaal" van de bewoners in Borgerhout, maar kreeg een protestmars.

VSOA-Politie gekant tegen maatregel

VSOA-Politie is niet te vinden voor het gebruik van bodycams. De politievakbond vreest dat het apparaat een "zoveelste controlemiddel" voor de politieambtenaar zal zijn. Hij pleit voor een meer kordate aanpak van zowel geweld tegen agenten als tegen valse aangiften.

Het is niet voor het eerst dat de bodycam ter sprake komt. Ook tijdens de vorige legislatuur lag er een project op tafel. Uiteindelijk haalde de bodycam de eindmeet niet. Dat kwam volgens VSOA-Politie omdat de tekst juridisch "met haken en ogen aan mekaar hing", maar ook omdat nogal wat burgemeesters zich een hoedje schrokken toen ze hoorden dat een bodycam snel een kleine duizend euro kost en omdat de beelden "waardeloos" bleken.

Fundamenteler vreest de liberale vakbond dat de bodycam opnieuw een controlemiddel wordt op de politie, die elke dag in moeilijke omstandigheden aan de slag moet. VSOA gaat in tegen de redenering dat de beelden in het voordeel van de agent zullen zijn. "Men probeert hier een omgekeerde bewijslast door te voeren. De politieman dient zijn onschuld te bewijzen aan de hand van de opgenomen beelden. Deze methodiek is een rechtsstaat onwaardig".

Bovendien zal het aantal valse klachten tegen agenten niet afnemen "door wantrouwig te zijn tegenover het eigen personeel". Het geeft volgens VSOA ook weinig blijk van vertrouwen te stellen dat de kwaliteit van de processen-verbaal er op zal vooruitgaan en dat er geen discussie meer zal zijn over de interventie van agenten. De vakbond waarschuwt tot slot dat de oorzaak van een geweldfeit niet geregistreerd wordt, maar dat enkel de reactie va de agenten wordt gefilmd, "met alle gevolgen van dien".
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Gewoon het leger inzetten en hard optreden dat ze het begrijpen ! Maar ja ....

 • Da Ke

  Groot gelijk Eddy!

 • Sam Vertongen

  Wij worden gefilmd.. jullie ook!

 • Boris Kemps

  Ai nu gaan ze hun eigen arrogantie ook moeten beperken..

 • Glenn De Boeck

  Top! Gedaan met die achterbakse possitieve discriminatie. IEDEREEN gelijk voor de wet.