Na het kritische interview van Peumans en de reactie van Francken: "Normaal dat er verschillende klemtonen binnen N-VA zijn"

Wilfried Vandaele (N-VA).
rv Wilfried Vandaele (N-VA).
"De N-VA is een brede volkspartij. Het is normaal dat er verschillende klemtonen en nuances bestaan, maar het is de traditie om dat binnen de partij uit te praten". Dat zei Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele maandag in "De Ochtend" op Radio 1, in een reactie op het kritisch interview van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans in Het Belang van Limburg. Daarin zei hij onder meer dat de partij te harde standpunten inneemt en dat Theo Francken niet de geknipte man is om N-VA te leiden.

Vandaele wees erop dat er heel wat organen zijn waar partijleden hun mening kwijt kunnen: het partijbestuur, de fractievergadering en de partijraad. Daar worden de standpunten van de partij na debat gevormd en die worden dan door iedereen naar buiten verdedigd. "Peumans is Peumans. Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is", aldus Vandaele voor wie dergelijke uitvallen "wel eens" mogen. Hij maakte zich sterk dat Jan Peumans zich aan de afspraken houdt.

Wilfried Vandaele merkte nog op dat het door de tijdsgeest vooral harde thema's zijn die goed scoren, zoals migratie. Daardoor komen zachtere thema's zoals het sociale, onderwijs of milieu minder aan bod, betreurde hij.

Afgelopen weekend verklaarde staatssecretaris Theo Francken op VTM Nieuws dat hij het niet eens is met de analyse van Peumans. "Hij verwijst naar de Volksunie, waar er toch genoeg voorbeelden zijn van interne twisten en ruzies. Ik stap niet mee in het verhaal van dat op straat te brengen. Een wijze les die we kunnen leren uit het verdwijnen van de Volksunie: zulke zaken beter intern houden en onder elkaar uitpraten in het Partijbureau", aldus Francken die aangaf dat hij intussen met Peumans gepraat heeft.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Goris

  Op dit moment is N-VA nog verre van een volkspartij. Ze wil wel zo overkomen bij het publiek. want ze wil wel zoveel mogelijk stemmen van het volk.

 • Hedwig Jacobs

  Ik denk dat mijnheer Van Daele ergens tegengelopen is, in feite wil hij zeggen dat er binnen de partij twee standpunten mogen ingenomen worden, de ene zegt wij zijn voor meer immigranten en de andere zegt en moet een volledige stop komen, dus hij vind dit normaal, begrijpt hij niet dat die kiezers voor een dilemma staan, maar ja het komt uit de mond van een meeloperke.

 • Marc LInden

  een partij van wat dan. je hebt hoofddoelstellingen en daar wordt niet naar gestreefd. Tjeven in geel en zwart

 • Patrick Van Lersberghe

  Zou de partij op dezelfde manier handelen en eerst het Parlement op de hoogte te stellen van haar voornemens en daarna pas een toelichting geven aan de media, dan zou hij een punt hebben. Maar dat is vooralsnog niet het geval. Peumans heeft wel degelijk enkele pijnpunten van de partij blootgelegd. De nieuwe look van Francken doet daar niets van af.

 • guido Bervoets

  De N-VA is misschien wel breed maar is helemaal geen volkspartij. Een volkspartij heeft verschillenden geledingen zoals een middenveld met een dienstverlening dat de raderen tussen de overheid en de bevolking gesmeerd doet lopen en een werknemersorganisatie die de belangen van de arbeiders en bedienden verdedigt. De N-VA heeft zelfs een heel grote hekel aan beide. Dat zegt voldoende over die partij.