Na dodelijke listeriabesmetting in Nederland: “Onduidelijk of naast Aldi nog andere Belgische bedrijven werden beleverd”

Beeld ter illustratie, listeriabesmetting.
Shutterstock Beeld ter illustratie, listeriabesmetting.
Het is vandaag nog steeds niet duidelijk of, buiten supermarktgroep Aldi, nog bedrijven in ons land beleverd zijn door de Nederlandse vleeswarenproducent Offerman. Dat zegt het federaal voedselagentschap FAVV. In Nederland zijn door een listeriabesmetting drie mensen overleden, en kreeg één vrouw een miskraam. 

Volgens Nederlandse media waren die besmettingen afkomstig van Offerman, een dochterbedrijf van de Belgische vleeswarengroep Ter Beke. Offerman riep donderdag gesneden en verpakte vleeswaren terug die in een vestiging in het Nederlandse Aalsmeer werden geproduceerd, wegens de mogelijke aanwezigheid van listeria.

In België riep daarop Aldi een product terug, met name gebraden rosbief van het merk Délifin. Dat bleek geleverd door de fabriek van Offerman in Aalsmeer. Het product werd "uit voorzorg" teruggeroepen, aldus Aldi.

Het FAVV drong gisteren aan op meer info van de Nederlandse autoriteiten. Dat is er intussen gekomen onder de vorm van een RASFF-waarschuwing, een systeem voor het melden van voedselveiligheidskwesties binnen de EU. "Daarin werd bevestigd dat er vanuit Offerman in Aalsmeer geleverd is aan Aldi België", aldus FAVV-woordvoerder Koen De Roover. Of nog andere Belgische bedrijven werden beleverd door Offerman is nog niet duidelijk. "Daar is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit volop mee bezig", klinkt het bij het FAVV. 

Listeriose, de ziekte die door de bacterie veroorzaakt wordt, kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, mensen met een verminderde weerstand en ouderen. Symptomen zijn misselijkheid en overgeven, buikpijn, diarree of constipatie, hoofdpijn en koorts. Personen die deze symptomen vertonen, moeten hun huisarts raadplegen. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PETER PERMENTIER

  Waarmede zijn onze zo geroemde inspecteurs mede bezig van het fod van Volksgezonheid, juist we zijn bezig maar spijtig we zijn nog steeds in vakantie stemming, nu het probleem is enkel.in Nederland en bij de grens houdt het op??? Ik heb vele vraagtekens bij deze dienst. Weeral het voedsel.probleem? En toch blijven we verder aankopen en opeten ik heb hier vragen bij? Hebben we dat nodig allemaal, ik denk het niet

 • jos dedecker

  Na de fipronilcrisis en de dioxinecrisis is dit het zoveelste voedselschandaal dat zijn oorsprong heeft in Belgie.

 • Emi De graeve

  ja, de grootindustrie... Geef mij maar de dorpsbeenhouwer van vroeger ipv al dat in plastiek voorverpakte gedoe.

 • Ronny Van Wijngaerden

  als die firma ALLEEN voor Aldi werkt is er geen probleem. Andere winkels zijn toch vlug gekend als men eens bij de firma binnenspringt en het daar vraagd.

 • Emiel Vandeplas

  Traceerbaarheid is weer ver zoek wegens boekhoudkundige optimalisatie in het bedrijf ?