Na de sneeuw, nu de regen: beken treden buiten oevers, huizen dreigen onder te lopen

De Fabriekstraat in Sint-Lievens-Houtem.
Frank Eeckhout De Fabriekstraat in Sint-Lievens-Houtem.
De sneeuw verdwijnt, de temperaturen stijgen, maar nog niet alle problemen zijn van de baan. Zo zit het asfalt op het viaduct van Vilvoorde vol putten. In heel wat beken in Vlaanderen is het waakpeil overschreden, op sommige plaatsen is ook het alarmpeil bereikt. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) sluit niet uit dat er ook huizen kunnen onderlopen. 

Het heeft nauwelijks gevroren, maar toch is het viaduct van Vilvoorde beschadigd. De rechterrijstrook van de buitenring zit vol putten en dat is vooral gevaarlijk voor motorrijders. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de schade deze nacht hersteld. Die oplossing is echter tijdelijk, want pas na de winter wordt vorstschade aan Vlaamse wegen in kaart gebracht en eventueel grondiger hersteld. Veva Daniels van AWV waarschuwt automobilisten en motorrijders extra goed op te letten ter hoogte van het viaduct.

In Oost- en West-Vlaanderen hadden ze gisteravond vooral last van wateroverlast. In de Fabriekstraat in Sint-Lievens-Houtem bijvoorbeeld kregen inwoners water in de huizen. Een hevig onweer zette rond 20 uur de velden in de buurt volledig blank. Het water van de beek liep de achtertuinen in. Ook bij bakker Boris Van Dorpe, die onlangs nog te zien was in 'Bake Off Vlaanderen' en vorige week nog een bakkersspeciaalzaak opende, was het - letterlijk - dweilen met de kraan open. "Het was de huisbazin die ons opbelde om te zeggen dat er overstromingen waren in de buurt van de winkel. We waren er eigenlijk net op tijd waardoor de winkel en de machines geen schade hebben opgelopen. We hebben enkele rioolputjes opengelegd zodat het water sneller wegtrok. We zijn daarna als gek beginnen kuisen", vertelt vader Marc Van Dorpe. Het gemeentepersoneel voerde gisterenavond in allerijl nog zandzakjes aan

Ook in West-Vlaanderen dreigden enkele beekjes en waterlopen uit hun oevers te treden. En zelfs het verkeer ondervond hinder. Zo meldde Touring Mobilis moeilijke rij-omstandigheden in Wervik op de A19 richting Kortrijk. Ook de E40 richting Jabbeke stond even onder water: daar waren drie rijstroken versperd. De brandweer had het vooral druk in de regio rond Roeselare. Daar kreeg ze al een vijftigtal oproepen binnen.

Wie de situatie van de waterlopen in zijn buurt wil opvolgen, kan dat hier. Waterwegen en Zeekanaal zegt dat het alle infrastructuur alvast klaar heeft om eventueel overtollig water af te voeren.

Sint-Lievens-Houtem.
Frank Eeckhout Sint-Lievens-Houtem.
De bakkerij Van Dorpe onder water in Sint-Lievens-Houtem.
Frank Eeckhout De bakkerij Van Dorpe onder water in Sint-Lievens-Houtem.46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ronny verstraete

  Welkom in het land van de prutsers waar werknemers 60 % directe en indirecte belastingen betalen van wat ze Bruto verdienen.......Waar gaat al dat geld naartoe in het land van de PRUTSERS

 • Dan Midden

  Tja, bij heraanleg van mijn straat hebben "slimme experts" beslist om het water niet langer af te voeren doch te laten "infiltreren". Lokale bevolking meldde in koor dat de ondergrond veel klei bevat en het water dus blijft staan! Gevolg: alle woningen hebben nu problemen met water alsook weiden en velden verzuipen dankzij de "groene" specialisten. Nadien was het antwoord: we volgen de algemene richtlijn ipv de realiteit op vraag van Brussel!

 • Jos Temmerman

  Oei die met hun winterbandjes gaan moeten regenbandjes steken nu want door de zachtere temperatuur zullen ze anders kunnen snel de gracht inliggen met hun winterbandjes..

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Putjes dichten met soeplepels ! Das pas efficient ! Wat een beleid vroeger en nu .

 • etienne vijverman

  hier loopt alles mis bij de meeste weer verandering !!!!