Na de gelekte seksfeestjes: schenkers van Oxfam haken af

REUTERS
Al 120 Belgen en 1.700 Nederlanders hebben hun donaties aan Oxfam stopgezet nadat bekend raakte dat hulpverleners op Haïti seksfeestjes organiseerden met prostituees. En hun aantal loopt nog op.

70.000 Belgen storten maandelijks een bedrag aan Oxfam. Daarbovenop zijn er jaarlijks ook 5.000 losse schenkingen, van bijvoorbeeld mensen die de organisatie in hun testament zetten. Al die donaties zijn goed voor 8 miljoen euro per jaar. Voor de Wereldwinkels, maar ook voor Oxfam Solidariteit en de Franstalige tak Magasins du Monde.

Dat één van de spilfiguren van het schandaal in Haïti een Belg was - Roland van Hauwermeiren, destijds directeur van Oxfam UK - doet weinig goed aan het imago van Oxfam in ons land. "Ook al heeft die man nooit voor ons gewerkt en staan wij volledig los van Oxfam UK," klinkt het. Sinds het nieuws vrijdag bekend raakte, zetten elke dag mensen hun maandelijkse donatie stop. Eerst een 40-tal, maar gisteren stond de teller al op 120. "Het evolueert elke dag," zegt Annemie Vandeput van Oxfam Solidariteit België.

"Het gaat om kleine bedragen. Het is te vroeg om er al een bedrag op te kunnen plakken, maar dit is niet goed. We zullen hard moeten werken om die reputatie weer helemaal schoon te krijgen."

Ook in Nederland haken schenkers af. Daar stond de teller gisteren zelfs op 1.700.

Nederlandse tak al lang op de hoogte

De Nederlandse tak van Oxfam wist trouwens al sinds 2012 dat de medewerkers van de zusterorganisatie in Groot Brittannië prostituees hadden ingehuurd in Haïti, dat meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens directeur Farah Karimi van het Nederlandse Oxfam Novib mocht zij publiekelijk niets met die informatie doen omdat het een Britse aangelegenheid was. Wel is het interne rapport gedeeld met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rekenkamer. In het publiekelijk verslag werd melding gemaakt van "seksuele misdragingen". Achteraf gezien hadden de Britten met meer informatie moeten komen, vindt Karimi nu. "Zeker nu we zien wat voor schade het ook voor ons kan veroorzaken."
194 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vanaeken jokke

  Maar George toch nog niet overtuigd dat die NGO's niks anders doen dan hun zakken vullen.Jan Daems lees de 150 redenen eens om niet op socialisten te stemmen dan weet je pas hoeveel miljarden zij uit de staatskas (belastinggeld)gestolen hebben.

 • Leo Deckx

  Zet die inkomsten en uitgaven van die zogenaamde goede doelen eens op het net, achterover vallen zult ge.

 • Eugene Peeters

  Eindelijk!

 • Rik Connaerdt

  Na het uitlekken van die bijzondere vorm van ontwikkelingshulp was ik van plan te solliciteren bij Oxfam. Helaas is het aantal vacatures zeer beperkt nu.

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  Gun geen cent aan om het even welke NGO ; er is genoeg nood bij onze eigen bevolking ; leefloners en modale gepensioneerden !