Na de controverse over de zorgpremie van 300 euro: regering onderzoekt hoe ook Vlaams zorgpersoneel ondersteund kan worden

Illustratiebeeld
EPA Illustratiebeeld
De Vlaamse regering  gaat onderzoeken of, en op welke manier, hij het Vlaamse zorgpersoneel kan ondersteunen en zit hierover binnenkort met de vakbonden rond de tafel. Gisteren werd een eenmalige premie van 300 euro goedgekeurd voor personeel in de ziekenhuizen en thuisverpleging, die onder federale bevoegdheid vallen. De maatregel oogst veel kritiek.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een cheque van 300 euro om in een winkel of horecazaak te spenderen, of om aan cultuur te doen. Dat is wat het zorgpersoneel van een ziekenhuis, waarover het federale niveau beslist, krijgt. Ook thuisverplegers en personeel in wijkzorgcentra krijgen de eenmalige premie, die de overheid trouwens 37,5 miljoen euro kost. Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van Vlaanderen, reageert teleurgesteld en noemt de premie “een aalmoes”. Ook bij de vakbonden wordt de cheque niet op gejuich onthaald. Zij dreigen zelfs met acties. “Er moet een echte herwaardering van de sector volgen, meer dan een eenmalige premie om op café te gaan.”

Kwaad bloed

Op het Vlaamse niveau had de cheque voor 127.000 zorgverleners 38 miljoen gekost, maar de meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement stemden dat voorstel woensdag weg. Dat betekent dat onder meer personeel van woonzorgcentra, revalidatiecentra en centra voor mensen met een beperking helemaal niets dreigen te krijgen. Dat hun 125.000 collega’s die onder het federale niveau vallen wél een premie opstrijken, zet dan ook kwaad bloed. 

De vakbonden klopten vrijdagmorgen met hun verzuchtingen aan bij Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V). Die plant, volgens zijn kabinet, samen met zijn collega’s van de regering, op korte termijn een overleg met de bonden om te bekijken of, en op welke manier, hij de sector kan ondersteunen. Ook de werkgevers worden geconsulteerd, klinkt het.

“Structurele waardering”

De roep om structurele maatregelen voor de zorgsector klinkt ondertussen steeds luider. Na Zorgnet-Icuro en de vakbonden mengde het Vlaams Welzijnsverbond, de werkgeverskoepel van 750 voorzieningen in de gehandicaptenzorg, jeugdhulp en kinderopvang, zich vrijdagmiddag ook in de debatten. Zij eisen een betere omkadering, betere loon- en arbeidsvoorwaarden en een gelijke behandeling van de sectoren.

Lees ook: 

Premies tot 1.500 euro en korting op vliegtickets: dit is hoe andere Europese landen de zorgsector belonen voor hun inzet tijdens de coronacrisis

Lauwe reacties op horecacheque voor zorgpersoneel: “Méér nodig dan eenmalige premie om op café te gaan” (+)
34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Sinnesael

  Wanneer gaat de federale regering eindelijk eens iets doen voor de gepensioneerden? Bijvoorbeeld de “solidariteitsbijdrage” op de pensioenen afschaffen? Deze pestbelasting dateert reeds sedert de crisis van 1993! Minister De Croo zei onlangs nog dat crisisbelastingen niet aan de orde zijn. Dus? Hebben gepensioneerden geen recht op wat extra koopkracht, misschien? Waarom vallen zij steeds uit de boot? Nochtans een groot kiespubliek...

 • Christine Laevers

  De mensen die doorgewerkt hebben elders, moesten niet zorgen voor hevig met Covid-19 besmette mensen. Maak dat verschil toch eens! Heel het gezondheidspersoneel moet deftig beloond worden. Binnenkort mogen ze wellicht nog eens hun leven en dat van hun gezin riskeren.

 • Bruno Vermeire

  Geef die ook maar 50 euro voor op café te gaan.

 • Dirk De Meyer

  En al de andere die blijven werken zijn? Geen premie omdat ze moeten werken. Geen 200 euro omdat ze geen dag thuis zijn geweest. Wel belastingen betalen om de economie draaiende te houden.

 • Leopold Vanhoof

  Manfred Wouters, vraag eens aan de militairen wat ze krijgen per maand voor 'n buitenlandse missie, wat ons als land weinig of niets bijbrengt, alleen kosten. Deze mensen hebben voor ons wel dag en nacht op de bres gestaan. Zorg dat die mensen de tijd hebben om hun werk goed te doen en geef ze 'n billijke beloning en geen aalmoes als 'n eenmalige premie.