Na de 'Brussel-safari', nu brochure voor ambtenaren die verhuizen

BELGA
Enkele duizenden Vlaamse ambtenaren krijgen een toeristisch ogende brochure voor een 'doe-het-zelf-wandeling' in handen gedrukt, om hen voor te bereiden op hun verhuizing naar een gloednieuw Brussels kantoorgebouw, amper een kilometer verder. Dat bericht de krant Het Nieuwsblad vandaag.

Je zal maar een hongerige ambtenaar zijn, die zich tijdens zijn middagpauze heeft laten verleiden tot deze 'doe-het-zelf-wandeling', klinkt het in de krant. Vijftien pagina's - inclusief stadsplannetje - telt de brochure die ambtenaren vertrouwd wil maken met de Brusselse buurt én de locatie waar ze binnenkort gaan werken.

De toeristisch ogende doe-het-zelf-wandeling presenteert de meest avontuurlijke ambtenaren een parcours naar het nieuwe kantoorgebouw, op de terreinen van Tour & Taxis, één kilometer verder, met bezienswaardigheden onderweg. En dat zijn er nogal wat, volgens de brochure. Zo besteedt de wandeling aandacht aan de bruine WTC-torens, waarbij wordt gevraagd even halt te houden bij het '(gesloten) frietkraam' aldaar.

Safari
Afgelopen zomer begon de Vlaamse overheid met gratis stadswandelingen door Brussel om haar ambtenaren vertrouwd te maken met hun toekomstige werkplek op de site van Tour & Taxis. De 'begeleide tochten' werden in het leven geroepen om het opstekende protest tegen de verhuisplannen in de kiem te smoren.

Tegen 2018 moeten de 2.600 ambtenaren het gebouw vlak bij het Noordstation inruilen voor een pand aan de andere kant van het kanaal. Vooral de slechte reputatie van de buurt waardoor ze moeten wandelen, is veel werknemers een doorn in het oog. Als de vraag naar de safari's groot blijft, worden nog meer wandelingen ingelast.