N-VA wint stemmen met forse houding in terreurdebat

N-VA lijkt aanhang te winnen met de forse houding die de partij de jongste weken aannam in de strijd tegen radicalisering en terrorisme. Twee peilingen van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL TVi en Le Soir tonen alvast een verschil in kiesintenties kort voor en een week na de politieacties in Verviers en de aangekondigde terreurmaatregelen.

Ipsos peilde begin januari naar de kiesintenties bij 1.035 Vlamingen, 565 Brusselaars en 1.042 Walen. Met 27,8 procent verloor N-VA in die eerste peiling opvallend veel ten opzichte van de verkiezingen van 25 mei 2014, toen ze nog goed was voor 32,4 procent (-4,6). Ook coalitiepartner Open Vld verloor een dik procentpunt, CD&V won licht. Oppositiepartijen sp.a, Groen, Vlaams Belang en PVDA gingen erop vooruit, weliswaar binnen de foutenmarge van 3,1 procent.

Binnen de foutenmarge
Na de politieacties, die in Verviers het leven kostten aan twee vermoedelijke terroristen, was echter sprake van een nieuwe situatie. "In samenspraak met Ipsos besloten we een tweede peiling te doen", verduidelijkt eindredacteur Tom Dams van VTM NIEUWS.

Plots bleek N-VA opnieuw nipt boven dertig procent uit te komen (30,2%), terwijl ook Open Vld en Vlaams Belang licht stegen. Centrumpartij CD&V (-1,2 tot 17,1%) en de linkse oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA moesten wat inleveren ten opzichte van de peiling eerder in de maand. Belangrijke kanttekening is wel dat het verschil telkens binnen de theoretische foutenmarge bleef.

"Stijging wel degelijk significant"
Niettemin is de stijging voor N-VA wel degelijk significant, aldus Dams. Het verschil ten opzichte van de verkiezingen was bij de eerste peiling immers groter dan de foutenmarge en bij de tweede niet meer. "Ipsos heeft ons bevestigd dat het dus om een significante wijziging gaat." Of die ook effectief te wijten is aan de opstelling in het terreurdebat, is uiteraard niet met zekerheid te zeggen.

In de nieuwe peiling scoren de drie meerderheidspartijen wel nog steeds lager dan bij de verkiezingen. N-VA komt op 30,2 procent (ipv 32,4%), CD&V op 17,1 procent (ipv 18,6%) en Open Vld op 14,9 procent (ipv 15,5%). Bij de oppositie winnen vooral Vlaams Belang (+1,8 tot 7,6%) en Groen (+1,6 tot 10,2%). Bij PVDA (+0,8 tot 3,6%) en sp.a (+0,7 tot 14,7%) blijft de groei beperkter.

PS doet het niet zo goed
Aan Waalse kant bleek het verschil voor en na de feiten in Verviers vooral negatief voor de PS. De Franstalige socialisten haalden in de eerste peiling nog 30,1 procent, maar in de tweede "slechts" 27,4 procent. Een significante daling dus ten opzichte van het verkiezingsresultaat van 32 procent, terwijl de schommeling in de eerste peiling wel nog binnen de foutenmarge viel.

Voor de MR van premier Charles Michel veranderde er nauwelijks iets. Die ging van 25,8 procent bij de verkiezingen over 25,3 procent naar 26 procent in de tweede peiling. Het cdH, dat net als de PS niet federaal maar wel in Wallonië en in Brussel meeregeert, ging van 14 procent over 12,6 naar 13,9 procent. Ecolo klokt af op 8,4 procent (ipv 8,2%), PVDA op 7,3 procent (ipv 5,5%) en PP op 4,7 procent (ipv 4,5%).

Brussel
En ook in Brussel verliest de PS significant ten opzichte van de verkiezingen. De socialisten zakten van 24,9 procent over 21,5 procent bij de eerste peiling tot 19,4 procent. De MR maakte een dip maar blijft min of meer stabiel op 22,1 procent (ipv 23,1%), terwijl cdH stabiliseert op 9,2 procent.

Bij de Nederlandstalige partijen in Brussel groeide N-VA tot slot van 2,7 procent over 3,2 procent tot 4,1 procent. Open Vld klom naar 2,9 procent (+0,2), PVDA naar 5,9 procent (+1,9). CD&V (-0,4 tot 1,2%) en sp.a (-0,2 tot 1,7%) verloren licht. Voor Groen en Ecolo is vergelijken met de gezamenlijke lijst Ecolo-Groen in Brussel niet mogelijk.