N-VA wint 5 procent in peiling

N-VA-voorzitter Bart De Wever.
PHOTO_NEWS N-VA-voorzitter Bart De Wever.
Een Vlaamse kiezer op drie zou voor N-VA stemmen indien er zondag verkiezingen zouden plaatsvinden. In vergelijking met de parlementsverkiezingen van 13 juni zou de partij vijf procent stemmenwinst boeken en uitkomen op 33 procent, zo blijkt uit een opiniepeiling die uitgevoerd werd in opdracht van de kranten van de groep l'Avenir.

Volgens de peiling zouden CD&V (-4,7 procent), Open Vld (-2,4 procent) en LDD (-0,9 procent) de grootste verliezers zijn aan Vlaamse kant. Sp.a wint 0,3 procent. Groen! boekt 1,2 procent winst en Vlaams Belang boert in Vlaanderen 1,1 procent achteruit.
 
In Wallonië zou de PS licht vooruitgaan met 0,2 procent en uitkomen op 37,8 procent van de stemmen. Grootste verliezer is cdH, dat 1,8 procent van de Waalse kiezers verliest. De PP zou een verlies van 2,7 procent slikken.
 
Brussel-Halle-Vilvoorde
N-VA zou ook forse stemmenwinst boeken in het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. De peiling onthult een stijging met 3,5 procent. De PS zou in BHV ook 1,6 procent vooruitgaan. In Brussel zouden MR en cdH respectievelijk 2,8 en 2,4 procent moeten inboeten. N-VA zou er 1,4 procent winnen.
 
De peiling is van 4 tot 8 februari uitgevoerd via het internet met een steekproef van 2.709 Belgische kiezers. De maximale foutenmarge van de peiling, uitgevoerd door Dedicated Research, bedraagt 3,7 procent in Wallonie, 4,0 procent in Brussel, 3,5 procent in BHV en 2,8 procent in Vlaanderen. (belga/sam)