N-VA wil weten hoeveel migrant precies kost

Jan Jambon, Theo Francken en Johan Van Overtveldt
Photo News Jan Jambon, Theo Francken en Johan Van Overtveldt
Johan Van Overtveldt en Theo Francken (beiden N-VA) willen exact weten welke impact migratie heeft op onze economie. Ze hebben daartoe een studie besteld bij de Nationale Bank.

De minister van Financiën en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie hopen meer bepaald een beeld te krijgen van de economische impact op onze sociale zekerheid, arbeidsmarkt en productiviteit. De focus moet liggen op migranten van buiten de EU. De Nationale Bank heeft de opdracht gekregen om de impact ook per regio en per migratiekanaal (bijvoorbeeld gezinshereniging) te onderzoeken.

"Zo'n allesomvattende studie ontbreekt vandaag. Vaak wordt verwezen naar verouderde en/of internationale studies waarvan de conclusies moeilijk door te trekken zijn naar België", zegt Johan Van Overtveldt. Theo Francken vraagt al een tijdje naar een objectief onderzoek. Hij verwijst naar z'n eigen omstreden Facebookpost waarin hij een stuk uit The Economist citeerde en zich vragen stelde bij de economische meerwaarde van Marokkaanse, Congolese en Algerijnse inwijkelingen. "In Angelsaksische landen is een studie naar de economische impact normaal, in de Latijnse cultuur is het een taboe." 

Theo Francken steekt niet onder stoelen of banken dat hij overtuigd is van het Canadese migratiemodel, dat arbeidsmigranten actief selecteert op basis van diploma, werkervaring en taalkennis. Lees er meer over in onze abonneezone.
562 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willy goelen

  Hoe komt het alhoewel wij de hoogste lasten op arbeid hebben , we de laagste pensioenen hebben , en kom niet af van langer werken , want onze ambtenarij heeft blijkbaar wel pensioenen die de vergelijking met het buitenland kunnen doorstaan . Hoe ? Corruptie ? vriendjes politiek , politieke benoemingen en overconsumptie van ambtenarij ? waarvan de privé de dupe is .

 • herman cohen

  Hoeveel kost een parlementair die nooit aanwezig is ,nooit het woord neemt, nooit enig wetsvoorstel indient? Wat kost dat aan pensioenrechten na 5 Jaar. Wat kosten de kabinetaars ,hun eten, vervoer ,onkosten rekening pensioen? Met hoeveel zijn ze?Wat kosten de belastingvrijstellingen van parlementairen ons?

 • Denis Stock

  Ze brengen weelde met zich mee, zoals mevr. Marianne Thijssen CD&V' en eurocommissaris ' het stelt, welvaart en rijkdom, ze is hierbij bijgestaan door de gouverneur van de Nationale bank.

 • johan vankeirs

  Wij zullen het nooit weten,ze pluimen liever de gepensioneerden,zieken en het werkvolk.Dit brengt veel meer in de staatskas.De vluchtelingen kosten alleen maar geld en daar spreken ze niet graag over.Ik verdien zeker en vast minder per maand dan dat een vluchteling kost,en dan spreek ik nog niet van de gezinshereniging.

 • Luc Lepoudre

  Hoeveel het kost? Mijn tandarts heeft een toevloed van vreemde klanten die nooit een tandarts hebben gezien. Geen enkele spreekt van betalen, lijkt of alles hier vanzelfsprekend gratis is. De afrekening moet naar het OCMW.