N-VA wil vrouwenbesnijders strenger vervolgen: “Dit moet prioriteit worden voor parket”

Voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA).
BELGA Voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA).
De Vlaams-nationalisten willen genitale verminking bij vrouwen hoger op de agenda van de volgende regering. Dat zegt N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir. 

N-VA-europarlementslid Anneleen Van Bossuyt en vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko, sinds kort ook lid van N-VA, organiseerden vanochtend een hoorzitting rond vrouwenbesnijdenis in het Europees parlement. Morgen is het de internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking, een aanleiding voor Van Bossuyt en Kanko om de problematiek opnieuw onder de aandacht te brengen.

Ook Kamerlid Zuhal Demir was uitgenodigd. Zij was tot begin december nog staatssecretaris voor Gelijke Kansen. "Vrouwelijke genitale verminking heeft bij ons altijd op de agenda gestaan, en we hebben er ook beleid over gevoerd. We hebben een project gelanceerd om mensen uit moeilijk te bereiken doelgroepen te bereiken en informeren, ook over het feit dat dit een strafbaar misdrijf is. En we hebben de aandacht daarop gevestigd bij politie, jeugdrechters en parket", vertelde ze. 

Vervolging

Maar voor N-VA is dat nog onvoldoende. Volgens Demir knelt het schoentje vooral bij de handhaving en vervolging. “We weten dat er besnijders zijn in Brussel en Antwerpen, die thuis besnijdenissen uitvoeren. Maar het is geen prioriteit voor het parket. Preventie is goed en nodig, maar er moet vanuit justitie ook een repressief luik aan zijn", zei ze. "Er moet een vervolgingsbeleid zijn en de minister van Justitie moet daar een prioriteit van maken. Ik wil dat op tafel leggen." 

We weten dat er besnijders zijn in Brussel en Antwerpen, die thuis besnijdenissen uitvoeren. Maar het is geen prioriteit voor het parket.

Demir pleit er ook voor om de subsidies voor organisaties als GAMS (Groep voor de Afschaffing van vrouwelijke genitale verminking) structureel te subsidiëren. Op dit moment zijn de subsidies nog projectmatig. "Dat is iets voor de volgende regering", zei ze. 

Meer steun vanuit Europa

 Van Bossuyt wil vanuit Europa meer steun voor slachtoffers, en ook voor artsen die de levenskwaliteit van getroffen vrouwen kunnen verbeteren. Ze heeft daarvoor ook al budgettaire voorstellen gedaan, zegt ze. “Als beleidsmaker mogen we niet blind blijven. In de EU hebben we de mensen en de middelen om de gevolgen van de verminking te beperken, laten we die dan ook gebruiken.” 

Van Bossuyt trekt in mei de Oost-Vlaamse Kamerlijst, en verhuist na de verkiezingen dus hoogstwaarschijnlijk naar het federale niveau. Ook daar wil ze de problematiek aankaarten, zegt ze. Assita Kanko, trekt vanop de tweede plaats op de Europese N-VA-lijst waarschijnlijk naar het Europees parlement na mei. Ze wil er het probleem aankaarten, en onder meer pleiten voor extra middelen voor onderzoek naar de problematiek. 

Wereldwijd zijn 200 miljoen vrouwen en meisjes slachtoffer van genitale verminking, van wie een half miljoen in de Europese Unie. In België zijn er 17.000 slachtoffers. 9.000 andere meisjes en vrouwen lopen het risico om verminkt te worden.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daniel Meuleman

  Als men weet heeft van besnijders in ons land dan moeten die opgepakt worden, streng gestraft en dan het land uit. Zulke vulgaire criminelen horen hier zeker niet thuis.

 • Christine Laevers

  Altijd slaat het gesprek over naar de jongens. Altijd. Ik zie nog altijd wel een verschil met een millimeter opening van de vagina, genaaid met acaciadoorns of het weghalen van alle vaginalippen, clitoris incluis. DAT is genitale verminking.

 • Jef Heffens

  Niet alleen minderjarig meisjes maar ook minderjarig jongens worden genitaal verminkt en ook dat is weerzinwekkend, walgelijk en een misdaad tegen de menselijkheid. Dat hoort niet thuis in Europa.

 • Filip Catz

  Heel goeie prioriteit, deze gruwelijke barbaarse verminkingen moeten stoppen. Wat een horror voor de slachtoffers, meestal kinderen. Dit moet veel meer politieke aandacht krijgen, wereldwijd.

 • Jean-Pierre Van Wetswinkel

  Mevrouw demir als u dit zegt dat dit gebeurd moet je als poltici optreden en dit melden zoniet moet je dit niet in het opepebaar verklaren