N-VA wil Vlaams energiebedrijf om Frans monopolie te doorbreken

UNKNOWN

De N-VA pleit voor de oprichting van een Vlaamse energiemaatschappij om het Franse monopolie in de Belgische energiesector te doorbreken. Doordat 90 procent van de Belgische energiemarkt in Franse handen is, behoren de energieprijzen in ons land tot de hoogste van Europa, zegt de partij.

Electrabel is in handen van het Franse energiebedrijf Suez/Gaz de France en recent nam Electricité de France 51 procent van de aandelen van SPE-Luminus over. Om het Franse monopolie en de dure energieprijzen die ermee gepaard gaan aan te klagen, voerde de N-VA vandaag actie aan de Electrabel-centrale van Langerlo.

Melkkoe
Volgens N-VA zien de Fransen de Belgische energiemarkt als "een melkkoe". De elektriciteitsprijs in Frankrijk is 40 procent lager dan in België en dat terwijl de prijzen in België tot de hoogste van Europa behoren.

De Belgische opeenvolgende federale regeringen hebben zich laten rollen, menen de Vlaams-nationalisten. N-VA ziet wel een oplossing in de oprichting van een Vlaamse energiemaatschappij. Net zoals de oprichting van Telenet het monopolie in de telecomsector doorbrak, zou een Vlaams energiebedrijf de energiemarkt echt vrij kunnen maken, luidt het.

Verschillende opties
Om de oprichting van zo'n maatschappij de financieren, ziet N-VA verschillende mogelijkheden. De GIMV heeft een oorlogskas van 1 miljard euro in kas en ook de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), het Toekomstfonds, het Arkimedesfonds en private partners kunnen daarbij helpen. Ook moet Vlaanderen goedkoop kunnen lenen uit het Synatomfonds dat is aangelegd voor de nucleaire sanering, meent N-VA. (belga/adv)