N-VA wil Raad van State laten beslissen over gebruik artikel 195

PHOTO_NEWS
N-VA-Kamerlid Ben Weyts heeft een wetsvoorstel klaar dat de Raad van State bevoegd maakt om zich uit te spreken over het tijdelijk sleutelen aan artikel 195 van de grondwet, zoals de federale regering wil doen. Staatssecretaris voor Institutionele Hervormingen Servais Verherstraeten (CD&V) is niet bereid dat te steunen. "We gaan dat niet stemmen. Wij hebben een prachtig en legaal voorstel dat we met goedkeuring van acht partijen zullen stemmen", zei hij in De Zevende Dag op één.

Artikel 195 regelt de manier waarop aan de grondwet gesleuteld zal worden. Door dat tijdelijk aan te passen, wil de regering ook artikelen hervormen die niet expliciet voor herziening vatbaar verklaard zijn. Sommige grondwetsspecialisten stellen zich vragen bij die manier van werken, anderen zien er geen graten in.
 
Voor N-VA'er Weyts kan het niet. Bovendien gebeurt het volgens hem enkel om de Franstalige garanties en het extra geld voor Brussel van de staatshervorming te betonneren, terwijl de Vlamingen voorlopig geen eieren voor hun geld krijgen. "Zo wil men zorgen dat die achteraf niet meer gewijzigd kunnen worden", hekelde hij. "Dit is frauderen."
 
Maar Verherstraeten sprak dat met klem tegen. Het vorige parlement heeft dit parlement de mogelijkheid gegeven om artikel 195 te wijzigen, onderstreepte hij. "Juridisch is hier geen vuiltje aan de lucht." N-VA tekent volgens hem enkel verzet aan "omdat wij een deel van hun programma uitvoeren".
 
Het N-VA-voorstel om de Raad van State te betrekken, steunt de christendemocraat dan ook niet. Volgens hem is het gewijzigde artikel 195 noodzakelijk voor de uitvoering van het communautair akkoord. "En we gaan verder met die staatshervorming, tot spijt van wie het benijdt", besloot hij. (belga/jv)