N-VA wil partij Islam verbieden: "Ik walg van deze partij"

Redouane Ahrouch, penningmeester van de partij Islam en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Belga/DR Redouane Ahrouch, penningmeester van de partij Islam en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
De N-VA wil de partij Islam verbieden in ons land. Dat zegt N-VA-kopstuk Theo Francken in naam van zijn partij aan VTM NIEUWS. "Partijen die de sharia willen doorvoeren, moeten verboden worden", klinkt het. Ook Open Vld wil werk maken van een rechtsgrond om extremistische partijen te kunnen verbieden. 

De Vlaamse nationalisten willen er wettelijk voor zorgen dat partijen die in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en de sharia willen doorvoeren, verboden moeten worden. "In Duitsland bestaat dat al. Ook bij ons moet dat debat gevoerd worden", zegt Francken.

Partijwoordvoerder Joachim Pohlmann gaat verder: "De rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens staat toe dat partijen verboden worden die ingaan tegen de liberale rechten en de democratie. Wij hebben daar op dit moment echter geen rechtsgrond voor." 

"In Duitsland, bijvoorbeeld, bestaat die rechtsgrond wel al", zegt hij. "Daar wordt hij vooral aangewend om neonazipartijen te verbieden."

Volgens Pohlmann zouden Vlaams Belang en PVDA niet onmiddellijk in het vizier komen van een dergelijke ingreep. "Niet als ze zich er van afhouden de rechtsstaat en de democratie te ondergraven."

Grondwetswijziging

N-VA wil daarom het debat beginnen voeren om een dergelijke grondslag in te voeren. Daarvoor is wellicht een Grondwetswijziging nodig, die zou kunnen worden doorgevoerd in de volgende legislatuur. "We moeten dit soort partijen in de kiem kunnen smoren nog voor ze de kans krijgen schade aan te richten", aldus Pohlmann.

Samen met Open Vld denkt N-VA aan een wijziging van de Grondwet na 2019. "We worstelen nog vaak met de fundamentele principes van de Verlichting en passen ze niet allemaal even consequent toe. Ik stel voor om dat wel te doen", stelt Kamerfractieleider Patrick Dewael in een opiniestuk op Knack.be. "Laten we ze vooraan plaatsen in onze Grondwet in een preambule. Laten we de scheiding van geloof en staat expliciet in onze belangrijkste wet inschrijven." Open Vld wil daarmee zorgen dat een partij als Islam "het recht heeft op gekke meningen, maar nooit haar programma in de praktijk zal kunnen omzetten".

Islam wil bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober opkomen in veertien Brusselse en evenveel Waalse gemeenten.

Gescheiden openbaar vervoer

De Partij Islam wil bij de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar opkomen in 28 gemeenten in Wallonië en Brussel. Het programma is gebaseerd op de Koran en de Sharia, de 'islamitische wet'.

Vandaag deed de partij het voorstel om mannen en vrouwen gescheiden openbaar vervoer aan te bieden. Dat voorstel viel niet in goede aarde bij Vlaamse politici. Francken liet eerder via Twitter weten dat hij "walgt van deze partij" en noemt het "spuwen op Europa".

Ook deed Redouane Ahrouch, penningmeester van de partij en gemeenteraadslid in Anderlecht in La Dernière Heure het opmerkelijke voorstel elke lijst bij de verkiezingen te laten trekken door een man. “Een echte, dappere man. Logisch: de man vooraan, de vrouw erachter. Zodat ze zich veilig voelt. Dat een vrouw de lijst zou kunnen trekken, vind ik onbegrijpelijk. Tenzij we echt geen alternatief hebben."

Kritiek

Ook andere kopstukken van Vlaamse partijen gaven felle kritiek op Islam. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemt het flagrant in strijd met de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en roept op tot actie.

Toch zegt de partij dat het geen extreme islam belichaamt. "We willen een islamitische staat zonder dat we willen raken aan de Belgische grondwet. Het gaat ons om de waarden van onze religie", zegt Redouane Ahrouch, penningmeester van de partij. 

Ahrouch wil met Islam bewijzen dat extremisten een minderheid zijn binnen de moslimgemeenschap. "Veel moslims zullen op ons stemmen omdat ze het beu zijn dat ons geloof gelinkt wordt aan terrorisme. Wij willen aantonen dat de extremisten een kleine minderheid zijn", zegt hij.
509 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Vanhoecke

  Hopelijk zal er heel snel een verbod komen.

 • Luc Triempont

  theoke,uw leugens zullen ook uitkomen !al wat jetwittert en verklaard voor TV is show!in werkelijkheid is het nog slechter als de door jullie gehate sossen ! De n-va is de grootste volksverlakker van de eeuw ,waar hebben we dit nog meegemaakt ?????

 • Roman Grauls

  Angst opwekken is het business model van de NVA. Ik walg van die islam partij en ook van de NVA.

 • Tom Faes

  Het valt op hoor Willy, de waarheid kwetst hé man. De nva zal het eens oplossen met wat gepraat of wa , oplossen doen ze juist niks , bla, bla verkopen des te meer. Er is een spreekwoord dat perfect past bij nva . Ze dronken bij de nva een glas ,deden een plas en alles bleef zoals het was .

 • Willy Slachmuylders

  N.V.A zal het weer moeten oplossen .De andere partijen zillen wel afwachten ! Oh ja die zijn weer in verlof !