N-VA wil morgen starten met Vlaamse formatiegesprekken

BELGA
N-VA wil snel starten met de vorming van een Vlaamse regering. Het wil vandaag al "potentiële partners" contacteren en morgen coalitiegesprekken starten. Op federaal niveau ligt het initiatief bij de koning. Dat heeft de N-VA-voorzitter gezegd in een korte verklaring na afloop van het partijbureau.

Het N-VA-partijbureau vergaderde deze voormiddag in het Vlaams Parlement. Ondanks de taart, de champagne en de grote tevredenheid over de verkiezingsoverwinning, bleef kopman Bart De Wever voorzichtig. "We zijn zeer tevreden met het oordeel van de Vlaamse kiezer. Maar we beseffen dat er nu behoedzaam zal moeten gehandeld worden. De toestand is complex", klonk het.
        
Op Vlaams niveau willen de Vlaams-nationalisten er duidelijk geen gras over laten groeien. De partij wil zo snel mogelijk een Vlaamse regering op de been krijgen. "Als grootste mogen we het initiatief nemen. We gaan daar vandaag al mee starten. We willen morgen al de eerste gesprekken voeren met potentiële partners om zo snel mogelijk een Vlaamse regering te vormen."
        
Op federaal niveau zijn de spelregels anders. Daar is het volgens De Wever wachten op een initiatief van de koning. Dat initiatief is ook al genomen. Zo heeft De Wever een uitnodiging gekregen voor een audiëntie op het paleis. De N-VA-voorzitter wil die afwachten.
        
De Wever liet ook nog verstaan dat hij coalitiegesprekken zal voeren met "potentiële partners", maar niet "in de media of met de media".

REUTERS