N-VA wil één simpele renovatiepremie

Thinkstock
Wie vandaag bij een verbouwing wil genieten van een tegemoetkoming van de Vlaamse overheid, moet eerst zijn weg banen door een kluwen van premies. Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) heeft in het Vlaams Parlement een voorstel ingediend dat de wirwar van bestaande energie- en renovatiepremies drastisch vereenvoudigt. Op termijn zou de burger maar één premieaanvraag meer moeten doen.

Wie in Vlaanderen zijn woning renoveert, komt in aanmerking voor uiteenlopende premies. Dat gaat van de renovatiepremie tot de verbeterings- en aanpassingspremie, gemeentelijke premies en een hele reeks energiepremies. De voorwaarden voor die verschillende premies verschillen. "In dit premiestelsel vindt een kat haar jongen niet terug", zegt Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch. "Het is niet alleen erg verwarrend voor de aanvrager, de aparte administratie per premie kost ook nog eens handenvol geld".

In het voorstel van Engelbosch worden in een eerste fase de verschillen tussen de huidige renovatiepremie en de verbeterings- en aanpassingspremie weggewerkt. Het gaat dan vooral over het op elkaar afstemmen van de voorwaarden. In een tweede fase kunnen de premies zelf dan, samen met de bijhorende begrotingsposten, volledig samensmelten.

Alles in één

Nog later kunnen ook de energiepremies van de netbeheerder geïntegreerd worden. Die stap wordt wat complexer omdat de premies vandaag worden uitbetaald en gefinancierd door de distributienetbeheerder.

Engelbosch: "In de toekomst zal met dit voorstel één premie-aanvraag volstaan. Gedaan dus met verschillende aanvragen voor één renovatieproject. Je zal ook meteen weten of je in aanmerking komt voor een premie of niet, wat de transparantie ten goede komt. Bovendien willen we de premie niet langer verbinden aan een woning, maar aan een gezin. Als je een huis koopt dat al een renovatiepremie ontving, kan het nieuwe gezin dan toch nog een premie krijgen, wat nu niet mogelijk is"
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Smets

  En ik wil één Belgische regering i.p.v. al die nutteloze, overbodige regionale 'beschermde werkplaats' regeringen die 10 miljard euro per jaar kosten.

 • Gino Denil

  In een vrije markteconomie verstoren premies het evenwicht.

 • Tom Faes

  De aannemers en verkopers verhogen inderdaad de prijzen, maar dat zullen de nva kiezers zijn zeker . Voor de rest is dit weer nva bla, bla.

 • Jean van Ravestyn

  simpel: alle premies afschaffen, dus iedereen en bedrijven gelijk voor de wet. De aannemers en verkopers verhogen hun prijzen omdat de klant een premie krijgen.

 • Dikke Van Aarschot

  de simpelste premie is geen premie voor niemand meer het geld is op alle jaren kampen we met te korten schaf die boel dan af.