N-VA wil ‘draaideurhuwelijken’ aanpakken

 Yoleen Van Camp.
Photo News Yoleen Van Camp.
De N-VA heeft een wetsvoorstel ingediend dat een bepaalde vorm van schijnhuwelijken om zo verblijfsrecht te bekomen tegen moet gaan. Concreet gaat het om de zogeheten ‘draaideurhuwelijken’.

"De dienst Vreemdelingenzaken stelt vast dat personen snel na aankomst uit elkaar gaan om direct daarna een nieuwe echtgenoot te laten overkomen. Vaak gebeurt dat verschillende keren na elkaar, louter om gebruik te maken van dit migratiekanaal", zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp.

Bende opgerold
Begin dit jaar werd in ons land een bende opgerold die een heel systeem van schijnhuwelijken opzette. De bende rekruteerde Portugese vrouwen om tegen betaling in ons land een huwelijk met Pakistaanse mannen te laten registreren. 

"We willen het fenomeen aanpakken zonder te raken aan het recht op huwelijk en gezinsleven. Dat is beschermd door de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Door nu een extra voorwaarde in de wet te schrijven, moeten concrete maatregelen echter mogelijk zijn.”

“Te laks”
“Wie via gezinshereniging een verblijfsvergunning verkregen heeft, moet eerst aantonen twee jaar legaal in ons land verbleven te hebben. Daarnaast moet hij of zij ook aan de voorwaarden voor gezinshereniging voldaan hebben. Pas dan kan een nieuwe procedure opgestart worden", zegt Van Camp.

"De rem van twee jaar bestond eerder al voor wie via een huwelijk met een derdelander naar ons land kwam, maar bestond nog niet voor Europeanen en Belgen. Het misbruik van de bendes situeerde zich dan ook bij die groepen. Daarom breiden we die wachtperiode uit naar alle categorieën. Twee jaar is de maximumperiode die de Europese gezinsherenigingsrichtlijn ons toelaat. Helaas is die ook op dit vlak te laks", zegt N-VA-Kamerlid Theo Francken.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Het ware veel beter dat NVAstopt met zijn draaideur politiek. Afhankelijk van de windrichting draait nva rustig in het rond.

 • Sebastian Peeters

  Toen ik afgestudeerd was en al 1 jaar aan het werken was, wou ik samen met mijn Europese vriendin gaan samenwonen die een jaar na mij afstudeerde. Dan moest ik een hele rimram aan documenten tekenen en opmaken dat ik instond voor alle onderhoud, dat ze nergens uitkeringen kon trekken en bewijzen dat we elkaar al een poos kennen. Blijkbaar zijn profiteurs beter op de hoogte van de wetgeving.

 • gilberte Vergaelen

  Wie heeft die Yoleen Van Camp weer uit zijn mouw geschut, nooit iets van die vrouw gehoord. Postjes !!!noemen ze dat. Trump weet meer van aanpakken. Drie maanden mag je Naar Amerika reizen naar je vriend of vriendin, dan weer terugkomen om hier 3 maanden te blijven.

 • Jef Heffens

  Weer een onderwerp waarin de Klassieke partijen SPA, C&V en VLD massaal gefaald hebben en dan zijn ze verwonderd dat veel burgers op extreem rechts stemmen. Het lijkt er sterk op dat géén enkele van deze drie partijen dat al begrepen hebben. Als ze zo voortdoen worden ze gedecimeerd tot onder de kiesdrempel.

 • Francois Herrygers

  Het wordt hoog tijd dat ze dit eens aanpakken en dat ze maar eerst beginnen met die dubbele nationaliteiten eens af te pakken wij hebben toch ook maar één paspoort dit gaat al veel problemen voorkomen en zeker op gebied van fraude en criminaliteit !!!!!! Werk aan de winkel zou ik zeggen