N-VA wil dat ons land asiel aanbiedt aan vrouw die in Pakistan veroordeeld werd voor godslastering

Asia Bibi (links) werd in 2010 ter dood veroordeeld, maar het Hooggerechtshof maakte die straf deze week ongedaan. Tegen die beslissing wordt in Pakistan al dagenlang geprotesteerd.
AFP Asia Bibi (links) werd in 2010 ter dood veroordeeld, maar het Hooggerechtshof maakte die straf deze week ongedaan. Tegen die beslissing wordt in Pakistan al dagenlang geprotesteerd.
Kamerlid Peter Luykx (N-VA) vindt dat ons land asiel moet aanbieden aan Asia Bibi. Die christelijke vrouw werd in Pakistan in 2010 ter dood veroordeeld voor godslastering, maar het Hooggerechtshof maakte die straf deze week ongedaan. Tegen die beslissing wordt in Pakistan al dagenlang geprotesteerd. "Zowel Asia Bibi als haar echtgenoot moet beschermd worden. België kan hen asiel aanbieden. Het zou niet de eerste keer zijn dat de regering zulke actie ondernam." 

Asia Bibi zat sinds 2010 in de dodencel in Pakistan. Ze was veroordeeld voor godslastering. Terwijl ze op een boerderij werkte, had ze in een ruzie met moslimvrouwen kritiek geuit op de islam. Deze week besliste het Hooggerechtshof om die straf ongedaan te maken. Dat leidde tot veel protest bij radicale moslims, die al dagenlang op straat komen.

De boodschap van de Pakistani is duidelijk.
EPA De boodschap van de Pakistani is duidelijk.

De Pakistaanse autoriteiten hebben nu een akkoord gesloten met de radicaalislamitische partij Tehreek-i-Labaik (TLP) om een einde te maken aan de protesten. Daarin is onder meer opgenomen dat de vrouw het land niet mag verlaten.

Peter Luykx vindt dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) moet reageren. "De kamer keurde in 2017 mijn resolutie goed die de regering oproept om bijzondere aandacht te besteden aan religieuze minderheden die verdreven werden uit hun land door extremistische groeperingen. Ook in deze zaak moet de regering het geweld tegen de christelijke minderheid in Pakistan scherp veroordelen", stelt hij.

Kamerlid Peter Luykx (N-VA) vindt dat ons land Bibi en haar echtgenoot asiel moeten aanbieden.
BELGA Kamerlid Peter Luykx (N-VA) vindt dat ons land Bibi en haar echtgenoot asiel moeten aanbieden.

België zou Bibi en haar echtgenoot bovendien asiel moeten aanbieden. "Het zou niet de eerste keer zijn dat de regering zulke actie ondernam. Eerder al reikte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) humanitaire visa uit aan christenen in Syrië." 

De echtgenoot van Asia Bibi heeft in een videoboodschap alvast asiel aangevraagd in de Verenigde Staten, in Groot-Brittannië en in Canada.

De dochters van Asia Bibi in 2010, toen de vrouw ter dood werd veroordeeld.
REUTERS De dochters van Asia Bibi in 2010, toen de vrouw ter dood werd veroordeeld.158 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  Deze vrouw verdiend asiel. Dit in tegenstelling tot talloze gelukzoekers die advocaten rijk maken met eindeloze procedures.

 • Hendrik Goris

  Mag van mij. Zolang het echte vluchtelingen zijn en geen volksverhuizing.

 • Leo Peeters

  @Norbert Bauwens, ik ben ook een christen en schaam me voor je domme vragen.

 • Hendrik Goris

  Een echte vluchtelinge mogen we wel hier opvangen.

 • Erik Vandendriessche

  a.u;b. NVAer speelt geen missionaris -- houd u bezig met de problemen bij onze eigen Vlaamse vrouwen !