N-VA wil belangenconflict B-H-V nietig laten verklaren

Het Duitstalig parlement diende maandag een belangenconflict in tegen het wetsvoorstel.
UNKNOWN Het Duitstalig parlement diende maandag een belangenconflict in tegen het wetsvoorstel.

N-VA is van plan het parlement van de Duitstalige gemeenschap te dagvaarden om het belangenconflict dat dit parlement gisterenavond inriep tegen het wetsvoorstel over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nietig te laten verklaren. Dat kondigde Kamerlid Ben Weyts vandaag aan tijdens een interpellatie van premier Herman Van Rompuy in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.
 
De Nieuw-Vlaamse Alliantie stapte al naar het Grondwettelijk Hof tegen het vorige belangenconflict dat tegen het splitsingsvoorstel was ingeroepen, maar dat verklaarde zich toen onbevoegd. "De rechtbank van eerste aanleg is ons laatste wettelijk instrument", licht Weyts toe. "Het kan toch niet zijn dat je in een rechtsstaat geen wettelijk beroep kan aantekenen tegen een maatregel. Het is onze verdomde plicht deze weg te bewandelen".
 
Vierde belangenconflict
Het nieuwe belangenconflict is al het vierde tegen hetzelfde wetsvoorstel. Ook tegen het Vlaams decreet over de inspectiebevoegdheid in Franstalige scholen in de faciliteitengemeenten, dat vorige week onverwacht werd goedgekeurd in het Vlaams parlement, waren al verschillende belangenconflicten ingeroepen. Met deze nieuwe stap hoopt Weyts een opeenvolging van belangenconflicten in de toekomst te voorkomen.
 
N-VA baseert zich volgens Weyts onder meer op een advies van de Afdeling Wetgeving van de Raad van State uit 1984 dat tot stand kwam na een vraag van de toenmalige premier of een belangenconflict reeds kan worden ingeroepen tegen de goedkeuring van een ontwerp door de regering. De Raad van State zegt dat dit niet kan en voert daarbij aan dat anders twee overlegperiodes zouden kunnen plaatsvinden over één en dezelfde tekst.
 
"Puur voor de show"
Vlaams Belang-Kamerlid Bart Laeremans, die de premier eveneens interpelleerde, was niet onder de indruk van Weyts' aankondiging. "Dit is puur voor de show", reageerde hij. "De enige bevoegde instantie is het Grondwettelijk Hof". Hij verweet N-VA een kans te hebben gemist door niet vanuit het Vlaamse niveau een initiatief te nemen naar de Duitstaligen om geen belangenconflict te stemmen.
 
Zowel Weyts als Laeremans reageerden scherp tegen de Duitstalige démarche. Weyts wilde van premier Herman Van Rompuy weten of hij de Duitstalige minister-president, Karl-Heinz Lambertz, iets had beloofd in ruil voor een belangenconflict. Laeremans noemde de premier de "spilfiguur in dit ondemocratisch gebeuren" en vroeg meer uitleg over "geruchten" over subsidies voor een nieuw voetbalstadion in Eupen.
 
Insinuaties
De premier lichtte toe dat hij Lambertz op diens vraag heeft ontvangen, waarop Lambertz de verschillende standpunten meedeelde die hij had gehoord over een eventueel belangenconflict. "Ik heb nota genomen van zijn mededeling". Van Rompuy betreurde ook de insinuaties dat er voorwaarden aan het belangenconflict zouden gekoppeld zijn. "Het stadion van Eupen is nooit ter sprake gekomen", luidde het.
 
Hij zei nog van oordeel te zijn dat de periode van het belangenconflict moet worden gebruikt om naar een onderhandelde oplossing te streven. De premier kon het niet smaken dat hij nadien door Laeremans voor de voeten werd geworpen niet eerlijk te zijn in zijn antwoord. "Ik heb me niet verzet tegen een belangenconflict. Hoe zou ik kunnen? Dat is een autonome beslissing van het Duitstalige parlement", klonk het. (belga/sps/ka)