N-VA vraagt Vandeurzen (CD&V) om onderzoek naar Ethiopische adoptiefraude

Thereza De Wannemaeker (17) getuigde vorig weekend in deze krant over de fraude die bij haar adoptie uit Ethiopië heeft plaatsgevonden. Lorin Parys (N-VA) vraagt een onafhankelijk onderzoek.
Photonews, Belga Thereza De Wannemaeker (17) getuigde vorig weekend in deze krant over de fraude die bij haar adoptie uit Ethiopië heeft plaatsgevonden. Lorin Parys (N-VA) vraagt een onafhankelijk onderzoek.
Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de gevallen van adoptiefraude die de voorbije dagen zijn opgedoken. Dat zegt Vlaams parlementslid voor N-VA Lorin Parys. “Ik dien een aanvraag in voor een hoorzitting en nadien wil ik dat minister Vandeurzen een onafhankelijk onderzoek voert. Dat moet in de komende weken al van start kunnen gaan.”

Afgelopen weekend getuigde de 17-jarige Thereza De Wannemaeker uit Denderleeuw in Het Laatste Nieuws over de fraude die bij haar adoptie uit Ethiopië heeft plaatsgevonden. Haar adoptiedossier bleek valse informatie te bevatten. Zo werd haar vader onterecht doodverklaard en haar moeder opgegeven als verdwenen.

In navolging van haar getuigenis kwamen ook andere Ethiopische adoptiekinderen en ouders naar voor met voorbeelden van fraude. In sommige gevallen gaat het om ernstige fouten. Ouders die onterecht dood verklaard werden, kinderen die onder druk gezet werden om te liegen over hun leeftijd en kinderen die onterecht als broer en zus voorgesteld werden.

Zo goed als alle dossiers werden afgehandeld via het adoptiebureau Ray of Hope en verliepen in Ethiopië via dezelfde contactpersoon.

“Nog voor verkiezingen”

“Dit moet grondig onderzocht worden”, vindt Lorin Parys, Vlaams parlementslid en adoptie-expert bij N-VA. “Ik heb een hoorzitting aangevraagd in het Vlaams parlement. In de commissie Welzijn wil ik dat de slachtoffers hun verhaal kunnen vertellen, maar ik wil ook een uitleg krijgen van het betrokken adoptiebureau en van het Vlaams Centrum voor Adoptie. Na de hoorzittingen zal ik aan de minister vragen dat hij een onafhankelijk onderzoek start.”

Volgens Parys moet dat nog lukken voor het einde van de legislatuur. “Ik ben volksvertegenwoordiger tot en met 25 mei en zal die rol ten volle blijven spelen. Het moet lukken om de hoorzittingen op korte termijn te organiseren en het onderzoek van start te laten gaan. Op die manier krijgt het volgende parlement een grondig rapport in handen waarmee het aan de slag kan om maatregelen te treffen.”

Ik wil dat de slachtoffers hun verhaal kunnen vertellen, maar ik wil ook een uitleg krijgen van het betrokken adoptiebureau en van het Vlaams Centrum voor Adoptie

Lorin Parys (N-VA)

Belangenconflict?

Binnen de commissie Welzijn dreigt wel een belangenconflict te ontstaan. Ondervoorzitter Katrien Schryvers (CD&V) is immers ook voorzitter van het adoptiebureau dat momenteel in opspraak is gekomen. “Ik heb altijd gewaarschuwd voor die situatie”, zegt Parys. “Je kan als parlementslid geen onafhankelijke controle doen van een adoptiebureau waar je zelf voorzitter bent.”

Ondertussen liepen op onze redactie al 16 getuigenissen binnen van adoptiefraude uit Ethiopië, maar dat aantal kan nog oplopen. Tussen 1997 en 2017 zijn er liefst 936 kinderen van Ethiopië naar Vlaanderen gekomen. Meer dan 600 kwamen via adoptiebureau Ray of Hope en via de omstreden Ethiopische contactpersoon Bruk Beyene Ayano.

Verschillende adoptieouders willen dat onderzocht wordt wie verantwoordelijk is voor de vele fouten in de dossiers. Die oproep krijgt nu gehoor.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).
BELGA Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Oei, in navolging van de verkoop van humanitaire visa heeft NVA ook interesse voor de verkoop van adoptiekinderen. Parys wil (terecht) betere parlementaire controle op adoptie terwijl Francken steeds (zeer onterecht) alle parlementaire controle op humanitaire visa afblokte.

 • Arne Van Gheluwe

  Faire vraag, maar wel hypocriet dat het per se voor de verkiezingen moet onderzocht worden. Ofwel heeft hij voorkennis, ofwel wil hij de huidige werking van de regering saboteren. Vieze partij die NVA!

 • Germain Van Deursen

  Politiek en eerlijkheid , of is het vooral fraude ?

 • avelino garcia

  Denk dat Vandeurzen de vlucht vooruit zal nemen met zijn zak belastinggeld van € 400.000 .