N-VA-voorzitter Bart De Wever sprak met informateur Paul Magnette (PS)

Photo News
N-VA-voorzitter Bart De Wever voerde zaterdagavond overleg in Antwerpen met federaal informateur Paul Magnette (PS). Dat kondigde hij aan op Joe en is bevestigd aan Het Laatste Nieuws. Over de inhoud van het gesprek is niets bekendgemaakt, maar naar alle waarschijnlijkheid ging het om niet meer dan een beleefdheidsbezoekje. 

Bart De Wever was zaterdagavond op bezoek in het Christmas House van Joe op de Grote Markt in Antwerpen. Op de vraag of hij de hand reikt aan paars-groen, antwoordde De Wever dat er “vanavond misschien nog iets wordt beslist”. “Ik krijg nog bezoek”, aldus De Wever. “Niet van de kerstman, maar uit het zuiden.”

De Wever verwees daarmee wel degelijk naar Magnette, zo is aan onze redactie bevestigd. Maandag wordt Magnette opnieuw bij de koning verwacht voor zijn verslag, en daarom doet hij nog een rondje met alle partijen. Aangezien N-VA nooit formeel heeft laten weten dat ze niet meer wilden deelnemen aan de gesprekken, gaat Magnette nu ook bij hen nog eens langs.

Geen plotwending

Dit weekend heeft Magnette nog bilaterale contacten met alle onderhandelaars, vooral telefonisch omwille van de drukke agenda’s, maar De Wever ziet hij dus fysiek. Grote plotwendingen moeten er niet verwacht worden. Veel meer dan een beleefdheidsbezoekje is het niet.

De afgelopen week sprak de informateur vooral met de paars-groene partijen. De sleutel leek daarbij bij Open Vld en partijvoorzitter Gwendolyn Rutten te liggen. Zoals bekend is de partij verdeeld over de te volgen koers: meestappen in het paars-groene verhaal, of De Wever nog een kans geven om paars-geel te verkennen. 

Donderdag sprak Magnette dan opnieuw met CD&V en cdH. Maar CD&V-vicepremier Koen Geens bleef erbij dat “de trein in een bepaalde richting vertrokken is" en zijn partij niet van plan is daar zomaar mee op te springen. Ook hij riep op De Wever aan zet te laten komen.
98 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Deze die altijd maar afkomen met die ongelijke waarde van een Vlaamse en Waalse stem hebben mij nog altijd niet uitgelegd waarom er in het federale parlement 89 Nederlandstaligen en 61 Franstaligen zitten. Wat perfect overeenkomt met de verhoudingen van beide taalgroepen. Ik blijf op mijn honger zitten wat betreft die uitleg.

 • Ronny Ooijen

  Frits Van Buyten, met spijt terugdenken aan paars-geel doen er inderdaad velen. Zie de verkiezingsuitslag en het aantal afnemende kiezers bij de tradopartijen. En daar hoort N(V)-Blabla dus ook bij. 280000 kiezers zagen het niet meer zitten om opnieuw voor die partij te stemmen. Zij lieten zich niet opnieuw vangen door hun vele loze beloftes.

 • Christian Deckers

  Kijk mensen, olie en water is absoluut mengbaar. Maar het is een dure aangelegenheid en je hebt achter een nergens-voor-bruikbaar product. Je olie en water welke oorspronkelijk beiden perfect bruikbaar waren, ben je ook kwijt daarmee. En zo zijn we in Belgie al vele tientallen jaren onze olie én ons water aan het versmossen.

 • Eddy van Dorst

  Als bart de sukkel normaal gedaan en was samen gegaan met VB in plaats van zich als watje te gedragen was er geen probleem

 • Dan Midden

  Calvo vindt dit de gepaste straf voor NVA omdat ze met het debat rond migratie bij de verkiezingen het VB hebben versterkt + VB betrok bij de vorming van de vlaamse regering. Als 6de grootste partij van VL eisen opleggen aan NVA en VB die samen 5 keer meer kiezers vertegenwoordigen? Groen zit nog steeds ver onder de resultaten van agalev in 1999. Maak die gast maar minister onder RuttenI. Burger zal zich uiterlijk in 2024 wel uitspreken net zoals in 2003, toen ze alle 9 zetels verloren