N-VA-voorstel over taaltesten voor buitenlandse artsen veroorzaakt commotie

thinkstock
Het voorstel van N-VA om taaltesten in te voeren voor buitenlandse artsen uit de EU, veroorzaakt controverse aan de andere kant van de taalgrens. Het gaat volgens cdH-fractieleidster Catherine Fonck om een "sluwe" omweg om Brusselse artsen te laten bewijzen dat ze tweetalig zijn, maar dat klopt niet, zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp. "De grondwet laat dat niet toe." 

Vijf N-VA-Kamerleden, onder wie Van Camp, dienden het wetsvoorstel na het zomerreces in. Als het van hen afhangt, moeten alle buitenlandse zorgverleners in de toekomst een taaltest afleggen om te bewijzen dat ze de taal machtig zijn van de regio waarin ze zich vestigen. Het Nederlands voor Vlaanderen, het Frans voor Wallonië. Voor artsen van buiten de EU is dat nu al het geval, maar N-VA wil dat uitbreiden naar alle zorgverstrekkers uit EU-landen, want het grootste deel van de buitenlandse dokters in ons land komt uit een andere Europese lidstaat.

CdH-fractieleidster Catherine Fonck noemt het N-VA-voorstel in Le Soir en Sudpresse een "sluwe manier" om Brusselse artsen te verplichten tweetalig te zijn. Volgens de kranten zouden de artsen, tandartsen, kinesisten, apothekers, verplegers en vroedvrouwen in het Brussels Gewest of in de faciliteitengemeenten hun job enkel nog kunnen doen als ze slagen voor een taaltest. 

Taaltest

Van Camp spreekt dat tegen. "Brussel is tweetalig, en het is voldoende om één van de twee landstalen te kennen. Het zou goed zijn als ze beide kennen, maar de grondwet laat niet toe dat te verplichten", zegt ze. Het N-VA-Kamerlid benadrukt ook dat het niet mogelijk is om artsen met de Belgische nationaliteit - bijvoorbeeld Franstaligen die zich in Brussel vestigen - te onderwerpen aan een taaltest om te bewijzen dat ze het Nederlands machtig zijn. Het voorstel in kwestie is momenteel nog in bespreking in de Kamercommissie Volksgezondheid.
54 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Rik Bogaert

  Niet op letten! N-VA ging ook taal testen doen voor vreemden die een huurhuis wilden, nietwaar Homans? Daar kwam ook niks van in huis!

 • Hendrik Goris

  Wat een mentaliteit, maar ja, voor Vlamingen zijn er altijd nog Vlaamse veeartsen.

 • jan piet joukes

  Ik heb in Frankrijk gewerkt van 2003 tot mijn pensioen in 2014. Voor de Conseil Départemental de l'Ordre heb ik in een mondelinge test voor het bestuur moeten bewijzen dat ik de Franse taal voldoende beheers om de patiënten te begrijpen en te woord te staan. Hetzelfde gebeurde met Spaanse en Roemeense collegae. Deze regel is al jaren van toepassing en is in een wetsdecreet vastgelegd.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  In het bedrijfsleven vegen vele top managers hun botten aan onze taalwetgeving. Wanneer treedt hier NVA eens tegen op ?

 • Tony Vandermaelen

  Die taaltest is de logica zelf.